Vibračná stimulácia prináša človeku pocit vnímania vlastného tela pomocou stimulácie receptorov vo svaloch a väzive kostí a kĺbov. Stimulácia sa realizuje vibráciou. Každý vníma vibrácie individuálne. U niekoho je stimulácia vibráciou jediným spôsobom komunikácie, ktorú akceptuje a vníma. Pozorujeme to často najmä pri hlucho – slepých, alebo ľudí s ťažkou mentálnou retardáciou, keď doslova pýtajú podnety vibrovania do úst a na telo.

 

Aký je cieľ vibračnej stimulácie?

         Podobne ako pri somatickej stimulácii, o ktorej sme si písali tu,

https://www.infora.sk/clanky/c15-bazalna-stimulacia-2-cast-ukludnujuca-somaticka-stimulacia

https://www.infora.sk/clanky/c16-bazalna-stimulacia-3-cast-povzbudzujuca-somaticka-stimulacia

ide najmä o uvedomenie si vlastného tela. Niekto viac privíta somatickú stimuláciu, nakoľko vibrácie mu niesú príjemné, iný naopak. Vibračnou stimuláciou sa vzruch šíri aj „vnúrotne“ do útrob šliach, svalov a kostí.

 

 

Pre koho NIEJE určená?

         Kontraindikáciou pre vibračnú stimuláciu sú kŕčové žily, trombózy, krvácania a poranenia pokožky. Vibračná stimulácia sa tiež neodporúča pri senioroch nakoľko väzivo, kosti, kĺby sú zraniteľné osteoporózou alebo inými vekom podmienenými degeneratívnymi ochoreniami pohybového aparátu.

 

Pomôcky pre vibračnú stimuláciu:

  • batériové vibrátory
  • holiaci strojček
  • elektrická zubná kefka
  • vibrujúce hračky a lehátka
  • vlastný hlas alebo alebo hudobné nástroje, ktoré vydávajú vibrácie

 

 

Postup vibračnej stimulácie

Pomocou rúk

          Svoje vlastné dlane  prikladáme na miesta, a jemným trasením vytvárame vibráciu. Vibrujeme teda priamo rukami na tele. Taktiežt môžeme ruku dieťaťa/klienta priložiť na svoj hrudník a spievame, rozprávame, hmmmmkame aby cítilo vibráciu z nášho hrudníka. 

 

Stimulácia pomocou vibrácie rukami

 

 

 Pomocou hlasu

         Pohodlne sa posadíme a celý hrudník klienta si položíme na svoj hrudník, telo je opreté o naše telo. V tejto pozícii môže  vnímať tlak nášho hrudníka a vibrácie, ktoré vydávame, keď hovoríme. Pri tejto stimulácií dochádza tiež k vestibulárnej a somatickej stimulácii. (Friedlová, 2007).

        Tak isto môžeme sedieť oprieť si klienta o svoj hrudník jeho chrbtom a vydávať tóny ako hmmmmkanie, pospevovanie - sledujeme na čo najlepšie reaguje.

 

Pomocou vibračných pomôck

         Vibračné pomôcky vkladáme do rúk, vibrátor môžeme položiť na matrac a nechať blízkeho vnímať vibrácie z podložky alebo ich prikladáme ku:

  • kosti na päte
  • vnútorná alebo vonkajšia strana kolena
  • vnútorná alebo vonkajšia strana lakťa
  • rameno
  • panva – zboku hrebeň panvovej kosti

(Friedlová 2007)

 

Stimulácia pomocou vibračnej loptičky

 

 

Upozornenie: Samozrejme aj vibračnú stimuláciu je dobré konzultovať s lekárom. Najmä pri problémoch priamo kĺbou či šľiach nieje vhodné prikladať na ne vibračné pomôcky.

Ak máte záujem navštíviť otvorený kurz bazálnej stimulácie kde sa aj o vibračnej stimulácii dozviete viac môžete tak urobiť tu: http://www.cdkl5.sk/udalosti-a-akcie/kurzy-a-seminare/

 

 

 

 

 

Autor: Nataša Cvengrošová

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Načítavam