Každý poznáme bábiky z detských čias, keď sme sa ako dievčatá hodiny hrali na starostlivé maminy, po sídlisku behali s malými kočíkmi a buginami a svoju obľúbenú bábiku sme nosili stále so sebou.  Chlapci mali tak isto plyšáka bez ktorého nezaspali a ktorý im robil spoločnosť pri zaspávaní v škôlke. Funguje to dodnes. Bábika či plyšák dodáva deťom pocit istoty. Ale čo v prípade dospelých ľúdí? V súčasnosti pribúda čoraz viac dospelých či seniorov s diagnózou demencia, ktorú poznáme najmä pod názvom Alzheimer. Ako bábiky pomáhajú v tomto prípade a je to vôbec možné?

     Demencia je ochorenie, ktoré sa prejavuje chorobným oslabením rozumových schopností. Ide o vekom podmienenú duševnú poruchu, ktorá je charakteristická úbytkom poznávacích funkcii. Zo začiatku začína byť oslabená najmä pamäť. Neskôr postupné poruchy logického myslenia, uvažovania. Pridružia sa časté zmeny a výkyvy nálad, dezorientácia, agresivita. Alzheimerova choroba je najčastejšou formou demencie. Na Slovensku ňou trpí 50-60 tisíc ľudí.

 

     

           K častým prejavom rozvynutej choroby patrí strata krátkodobej pamäte, naopak dlhodobá pamäť funguje a ľudia sa vracajú do minulosti keď boli malými deťmi alebo rodičmi. Na toto obdobie si spomínajú napriek tomu, že v prítomnosti už nespoznávajú svojich blízkych. Majú preto tendenciu "utekať" a hladať rodinu, na ktorú si pamätajú, hľadajú svoje deti, manžela. Taktiež majú potrebu sa neustále o niečo alebo niekoho starať. Klient s Alzheimerovým ochorením musí neustále niečo robiť s rukami. Žmoliť, rozoberať, ukladať, skladať. Veľa krát je táto činnosť nežiadúca nakoľko vo vyšších štádiách ochorenia rozoberie koberec, záves a perinu do poslednej nitky.

          Práve v týchto prípadoch sú bábiky ideálnou formou terapie. Môžno si poviete dospelý človek a bábika. Nesmieme sa  však na túto terapiu pozerať ako na niečo čo človeka infantilizuje. Bábikoterapia je totiž oficiálnou a veľmi účinnou formou terapie, ktorá k nám prišla zo Švédska.

 

     

Bábika umožňuje hneď niekoľko druhov stimulácie: hmatovú, zmyslovú, bazálnu,

                                                              reminiscenčnú - spomienkovú

 

Ako terapia funguje?

         Veľmi jednoducho. Človek s týmto ochorením sa okamžite začína o bábiku starať, často bábika dostáva meno po jeho skutočnom dieťati a žije minulosťou kedy sa cítil dobre a príjemne. Opäť prežíva obdobie keď sa mu vracajú spomienky. Bábika pomáha pri spomínaní, stáva sa neustálim spoločníkom a eliminuje pocity úzkosti, ktoré títo ľudia majú. Postupne ustupuje agresivita, dezorientácia. Človek začína komunikovať. Odchádza nežiadúca činnosť rúk, už nepotrebuje rozoberať nakoľko bábika je taktilnou stimuláciou. Napravuje jej oblečenie, hladí vlasy, žmolí prsty rúk. Čo je veľmi dôležité bábika ma svoju váhu. Hmotnosť je podstatná kvôli pocitu reálnosti. Keď si bábiku vezmete do rúk, priviniete či posadíte na koleno máte naozaj pocit že je živá. Vlasy sú jemné a pripomínajú skutočné. Do niektorých bábik je dokonca možné vložiť tlčúce srdiečko.

 

Personál, rodina, ošetrovatelia zaznamenali tieto pozitívne účinky bábik:

  • zníženie agresivity
  • odbúranie zmätenosti, úzkosti - klienti niesú blúdiví 
  • odbúranie nežiadúcej činnosti - nerozoberajú veci, nevyťahujú inkontinenčné pomôcky
  • zlepšenie sociability - opäť začínajú rozprávať

 

       Kde nepomáhajú lieky pomáhajú bábiky veď predsa pre človeka je pociť niekoho blízkeho prirodzene ukľudňujúci. Bábikoterapia na Slovensku funguje približne od roku 2013 a postupne  sa posúva zo zariadení sociálnych služieb do domácností. Veríme, že vás članok zaujal a najbližsie sa možete tešiť na rozhovor so sociálnou terapeutkou v zariadení, ktoré bábiky aktívne využíva. Pripravujeme aj článok bábiky a práca s detským klientom :)

 

© 2017, všetky práva vyhradené, tento článok podlieha autorským právam, šírenie je možné len s vedomím autora alebo redakcie infora@infora.sk

 

Autor: Mgr. Nataša Cvengrošová

 

 

Načítavam