Ako sme sľúbili, prinášame ďalšiu časť zo série článkov o bazálnej stimulácii. Prvú časť si môžete prečítať tu https://www.infora.sk/clanky/c13-bazalna-stimulacia-1-cast-komunikacia-a-vytvorenie-prostredia-okolo-lozka . V tomto článku predstavíme somatickú stimuláciu, konkrétne ukludňujúcu.

         Somatické vnímanie nám prináša vnemy z povrchu tela, pomocou receptorov kože. Ak je človek dlhodobo ležiaci alebo je jeho pohyb výrazne obmedzený v porovnaní so zdravým, prestáva postupne vnímať hranice svojho tela a celej telesnej schémy. Aj keď si to neuvedomujeme ale vnímanie vlastného tela, a  toho kde sa nachádzame v priestore, je veľmi dôležité k uvedomovaniu si celého okolitého sveta.

         Ak by sme čo i len na 24 hodín mali ležať na lôžku bez pohybu alebo len s nutným polohovaním, postupne by sme prestali strácať prehľad kde sa nám nachádza ruka, noha, trup. Keď nedostávame žiadnu vonkajšiu stimuláciu na povrchu kože, telo akoby prestalo pokladať tieto časti za podstatné kedže sa nevyužívajú a "vypína" ich vnímanie. Toto platí pri osobách dlhšie ležiacich, alebo s problémami v oblasti hybnosti. Pri rôznych neurologických diagnózach ako DMO, mentálna retardácia, ale aj cievna mozgová príhoda a iné úrazy mozgu, roztrúsená skleróza či bdelá kóma.

 

Somatická stimulácia

         Somatická stimulácia umožňuje opätovné vnímanie telesnej schémy a stimulovanie receptorov kože.  Najlepšia forma ako môžeme stimulovať je forma dotyku.

Bežné formy somatickej stimulácie sú:

  • Povzbudzujúca somatická stimulácia
  • Ukludňujúca somatická stimulácia - priblížime v tomto článku
  • Polohovanie
  • Masáž stimulujúca dýchanie
  • Kontaktné dýchanie a kontaktné dýchanie s vibráciou
  • Neurofyziologická somatická stimulácia

 

    

 

Ukľudňujúca somatická stimulácia

         Vychádza z toho, že na pokožke máme receptory ktoré vnímajú dotyk, teplo, chlad, zmenu polohy. Takou spleťou nervov je obklopený každý vlas aj chlp. Skľudňujúca stimulácia sa vykonáva v smere rastu vlasu či ochlpenia teda zhora nadol.  Táto stimulácia je určená k eliminovaniu nervozity, zmätenosti, dezorientácie, a k celkovému telesnému a svalovému uvoľneniu.  Skľudnujúcu somatickú stimuláciu môžeme vykonávať buď ako masáž pomocou froté ponožiek navlečených na rukách, pomocou holých rúk a krému, oleja alebo ako kúpel s navlhčenou žinkou. Dôležitá je príjemná a skľudňujúca atmosféra. Skombinovať ju môžeme s tlmeným svetlom alebo hudbou či aroma sviečkou.

 

Pre koho je určená?

         Ukľudňujúca somatická stimulácia sa využíva pri klientoch s mentálnou retardáciou, predčastne narodených deťoch, pri poruchách spánku, úzkostiach a strachu, klienti s demenciou, tachykardiou, hyperaktivitou, vigilná kóma, klienti so zvýšeným svalovým tónusom na uvoľnenie svalového napätia, klienti s DMO a tažkým somatickým znevýhodnením.

 

Postup ukľudňujúcej stimulácie.

         Dôležité je aby sme  stimuláciu realizovali vždy oboma dlaňami rúk. Obe dlane položíme na miesto kde začíname (viď obrázok) a spolu ich posúvame ku koncovému bodu masáže v smere šípky na obrázku.  Potom sa opäť vraciame oboma dlaňami na začiatočný bod a znova sa posúvame v smere šípok. (viď. obrázok) každý tento ťah zopakujeme 3-5x.

         Začať môžeme tvárou, ale pokiaľ ošetrovaný nemá rád dotyky tváre začíname hrudníkom.  Na hrudníku masírujeme v smere od stredu trupu k vonkajšej strane hrudníka. Každé poťiahnutie v smere šípky zopakujeme aspoň 3x pomalým ľahkým tempom. Ruky stimulujeme v smere rastu chlpov. Opäť začíname podľa obrázku a postupujeme v smere šípky od ramien ku končekom prstov. Nohy stimulujeme od panvy ku koncom prstov. Chrbát podobne ako hrudník od stredu k bokom rebier, ako nám ukazujú šípky na obrázku. Pri stimulácii používame vždy obe dlane a ťah opakujeme 3-5x.

Dôležité: stimuláciu robíme vždy jedným smerom ( v smere šípky ) nikdy sa nevraciame tou istou cestou položenými dlaňami späť. Pri koncovom bode zdvihnem dlane a vraciame sa naspäť na začiatočný bod stimulácie a opakujeme.  

Video ukážka skľudňujúcej somatickej stimulácie, ktorú sme našli na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Hhiqg5r0tdE

 

 

          V nasledujúcom článku priblížime postup povzbudzujúcej somatickej stimulácie, ktorú je dobré vykonávať pred plánovaným cvičením, rehabilitáciou nakoľko prekrví a pripraví svalstvo na cvičenie a podporí aktivitu a pozornosť ošetrovaného.   

Dôležité! Nezabúdajme aj tu uplatňovať všetky prvky desatora bazálnej stimulácie a to:

1. Privítajte a  rozlúčte sa s klientom vždy rovnakými slovami.
2. Pri oslovení sa ho dotknite vždy na rovnakom mieste – iniciálny dotyk.
3. Hovorte zreteľne, jasne, nie príliš rýchlo.
4. Nezvyšujte hlas, hovorte prirodzeným tónom.
5. Dbajte, aby tón vášho hlasu, vaša mimika a gestikulácia zodpovedali významu vašich slov.
6. Pri rozhovore s  klientom používajte takú formu komunikácie, na ktorú je zvyknutý.
7. Nepoužívajte v reči zdrobneniny.
8. Nehovorte s viacerými osobami naraz.
9. Pokúste sa redukovať rušivé zvuky okolitého prostredia.
10. Umožnite klientovi reagovať na vaše slová.

 

Ak sa chcete o bazálnej stimulácii dozvedieť viac, môžete navštíviť otvorené kurzy, ktoré organizuje občianske združenie CDKL5 Slovakia. Viac informácii o kurzoch a termínoch tu: http://www.cdkl5.sk/udalosti-a-akcie/kurzy-a-seminare/.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

1.Friedlová, K. 2007. Bazální stimulace v základní ošetřovatelské péči. 1.vydání. Praha: Grada, 2007. 186 s. ISBN 978-80-247-1314-4.                       

2.Friedlová, K.: Bazální stimulace pro učitele předmětů ošetřovatelství. 1. vydání. Frýdek-Místek: Institut bazální stimulace, 2005. 100 s. ISBN 80-239-6132-2

3. Friedlová, K.: Bazální stimulace, pojetí konceptu. Sborník multioborové interdisciplinární a mezinárodní kooperace v ošetřovatelství. Olomouc: 2002. ISBN 80-247-0536-2

4. Friedlová, K.: Bazální stimulace v práci sestry. Sestra, 2003, roč.13, č.1, s.14-16. ISBN 1210-0404

5. http://www.prohuman.sk/zdravotnictvo/vyuziti-prvku-stimulace-vnimani-u-pacientu-s-cevnou-mozkovou-prihodou

6 .Friedlová, K.: Bazální stimulace. Sestra, 2004, roč.14, č.12, s.8. ISSN 1210-0404 7. Friedlová, K.: Bazální stimulace. Sestra – příloha, 2000, roč.10, č.8, s.7. ISBN 12100404 8

© 2017, všetky práva vyhradené, tento článok podlieha autorským právam, šírenie je možné len s vedomím autora alebo redakcie infora@infora.sk

 
autor: Mgr. Nataša Cvengrošová  

 

Načítavam