Snoezelen terapia je pomerne známa a rozšírená forma terapie, pomocou ktorej rozvíjame a stimulujeme senzorickú (zmyslovú) a motorickú stránku klienta. Pomerne rozšírená je v zariadeniach sociálnych služieb vo forme multisenzorických miestností.

          Tí, ktorí terapiu poznáte viete, že pomôcky sú finančne náročné a vo väčšine prípadov si ich blízky ťažko ŤZP ľudí nemôžu dovoliť. Našim cieľom je inšpirovať a preto sme sa rozhodli osloviť šikovnú maminu Michaelu Chovanovú, ktorá nám napísala návod ako si svojpomocne zhotovila snoezelen doma, pre svoje dve zdravotne znevýhodnené detičky. Ak vás je viac, ktorí viete prispieť nápadmi, radami a skúsenosťami neváhajte nás kontaktovať na infora@infora.sk. Radi váš nápad uverejníme aby sa o ňom dozvedelo čo najviac ľudí. 

 

 

 

        Volám sa Miša a mám 2 detičky so zdravotným znevýhodnením. Miška (6r) - ťažší stav – 24tt, 650g pri narodení... Nevidí, nesedí, nerozpráva, nechodí... Miško(2r) – donosený – mikrocefalia, genetický nález – mikroduplikácia chromozómu, ale tiež ešte nerozpráva ani nesedí, len sa plazí... Takže roboty a cvičenia kopec, spania málo.

          Veci a pomôcky sme si museli uľahčiť, zjednodušiť, či sami vyrobiť – ak sme nemali na ich kúpu. Som vďačná za internet a superženy - supermamy, ktoré som doteraz spoznala. Každá z nich je jedinečná. Zhrniem zopár pomôcok, ktoré sme si sami vyrobili. Dúfam, že sa mnohí inšpirujete, nápady vylepšíte a hlavne pomôžu našim detičkám.

 

MIŠKA A JEJ MALÁ IZBA  - naše prvé pokusy

          Miškina malá izba vyzerá takto https://www.youtube.com/watch?v=Lm7iKfB-f74  Na detskú postieľku manžel vyrezal plexisklo. Navŕtal doň otvory – bočné do rohov (na pripevnenie o postieľku motúzom) a otvory kruhového prierezu do stredov (na pripevnenie šnúrok na hračky, hrkálky, či iné stimulačné predmety). Takto vyrobená „malá izba“ nezaberá veľa miesta v byte a dá sa kedykoľvek zložiť a odložiť. Vylepšili sme ju omotaním vianočných žiaroviek okolo postieľky a k nohám dieťatka sme umiestnili nafukovací valec, ktorý po kopnutí zahrkal.

 

  

Detská hra – z KIK – placačky, na nich nalepené farebné papiere, pruhy,

nakreslená tvár - zraková stimulácia

 

 

Ručne maľovaná lopta - zraková a hmatová stimulácia, osvetlenie - zraková stimulácia kupované v IKEA link na osvetlenie

http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/00239025/

 

 

MIŠKIN DOMÁCI SNEOZELEN

          Video nášho domáceho snoezelenu si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=_NF-Q7kYyRA&list=UUZDCZh1bSrV87TO60s1AVdA

Po nabratých skúsenostiach sme nabrali „vyšší level“ a stimulačný priestor vylepšili. Do rohu izby sme na kartóny prilepené o stenu silikónovým lepidlom prilepili rôzne nálepky. Nálepky ako zrkadlo a šachovnica som kúpila vo farby-lakoch. Majú ich aj v lepších papierníctvach. Lesklé či vzorované obaly v rolkách (baliaci papier) som veľmi lacno kúpila v obchode KIK alebo Teddy. Na nalepené obaly som prilepila nálepky – buď geometrické tvary alebo 3D motýle, tiež zakúpené v papierníctve. Na zem som položila namakanú skladateľnú žinienku, ktorá je po dotyku ihneď teplá. http://www.babymall.sk/skladacia-zinienka-dasa-p-3950.html

 

  

        V rohu sú umiestnené optické vlákna, ktoré menia farby. Dodala nám ich firma SecuTec. Nad hlavu dieťatka som umiestnila napr. aj nafukovaciu čiernobielu loptu objednanú z ČR

http://www.efatra.cz/produkty-nafukovaci-hracky-vodni-hracky/fatra-nafukovaci-mic-s-pruhy-black-white-prumer-40-cm-81

        Snoezelen nám dopĺňa LED kocka s diaľkovým ovládaním o rozmeroch 40x40x40 cm, ktorú sme si objednali 3 maminy spolu zo zahraničnej stránky. Cena 1 kocky bola cca 120 eur. Ďalšie naše nápady:

 

  

 Pohánkou naplnené tuby, ktoré manžel doniesol z práce (zo skladu). Olepila som ich farebnými izolačnými elektrotechnickými páskami. Zraková, sluchová, hmatová stimulácia. Aj ako náhrada presýpacích valcov.

 

 

  

 Na CD nosič pripevnené z alobalu pokrútené (na vareche) ruličky. LED osvetlenie IKEA

http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/00192363/

 

 

 

Svetelný panel a na ňom podložky do vane z Tesca :)

 

          Určite v blízkej dobe spracujeme zvlášť článok o snoezelen terapii aby sme ju bližšie priblížili. Miške ďakujeme, že napriek mnohým povinnostiam ktoré má, si našla v noci čas a všetko takto podrobne spísala. Ak máte aj vy doma zlepšováky nezabudnite nám napísať a podelte sa s ostatnými. Ak by ste mali akékoľvek otázky k článku napíšte na infora@infora.sk.

 

 

autor: Michaela Chovanová, Nataša Cvengrošová

Načítavam