Pred časom ste mohli na našom webe zachytiť informáciu o novom projekte, e-shope "HendiKup.sk", kde môžu svoje výrobky predávať zdravotne znevýhodnení. Nám sa táto myšlienka veľmi páči, a preto sme sa rozhodli priblížiť ju v rozhovore s Ivom "Viom" Páleníkom, jedným so zakladateľov projektu. 

 

 

Ahoj Ivo, na začiatok nám prosím povedz pár info o sebe :) 

     Ahoj, som Vio a okrem toho, že rád vymýšľam, tak rád vymýšľam dobré veci. A pomáham ľuďom. Asi najviac ľuďom so zdravotným postihnutím.

V roku 2005 som založil portál, venujúci sa zdravotne postihnutým – handicap.sk, dnes je to portál diverzity.sk. Vediem občianske združenie – go-ok.eu, s desiatkou dobrovoľníkov a množstvom projektov, ktorými sa snažíme poukázať na bariéry a zároveň ich odstraňovať.

Vyvíjame mobilnú aplikáciu – parking4disabled.eu / hru kamstatosom.sk, ktorá uľahčuje parkovanie zdravotne postihnutým. Popri svojej oficiálnej práci grafika a technického redaktora na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave, mojim hobby je dizajn a urbanizmus, inklinujem k aktivizmu, baví ma copywriting. Som tiež externou súčasťou iného občianskeho združenia – OZ Bublina, ktoré pracuje s deťmi so špeciálnymi potrebami z detských domovov. V poslednej dobe sa najviac venujem prednáškam ako motivačný rečník (na školách, vo firmách, či napr. na ProfesiaDays, atď.), najmä v problematike diverzít a bezbariérovosti. Pred Vianocami 2017 sme s kolegami založili eshop HendiKup.sk, združujúci výlučne zdravotne postihnutých výrobcov a umelcov. 

 

 

2. Predstav nám svoj najnovší projekt – HendiKup.sk, v čom je podľa Teba výnimočný

     Projekt HendiKup.sk je jedinečný eshop, združujúci šikovných, výlučne zdravotne postihnutých výrobcov a umelcov. Vďaka tejto exkluzivite, prepracovanému portfóliu a ponuke ich najlepších výrobkov alebo služieb, stávajú sa zdravotne postihnutí konkurencieschopnými na trhu, sú lepšie vyhľadateľní a v neposlednom rade uznávaní, oceňovaní a inšpiratívnymi. Chceme predstaviť šikovnosť tejto komunity a dať jej možnosť prezentovať sa. Výnimočnosť nášho e-shopu spočíva hlavne v prístupe – ku každému individuálne a maximálne svedomito cez originálny projekt, ktorý im ponúka asistenciu

 

 

 

 

Čo Ťa inšpirovalo alebo ako vôbec vznikla myšlienka takéhoto eshopu, pokiaľ viem na SK ste jediní

      Sme jediní široko ďaleko. S týmto konceptom, prístupom a prevedením, dovolím si tvrdiť, čo viem, tak jediní vo svete. Myšlienka vyplynula prirodzene - s využitím potenciálu komunity ľudí so zdravotným postihnutím, ktorá je veľká a ktorú dôverne poznám. Sám som totiž jedným z nich.

 

Kto všetko sa na projekte podieľa

     Z predošlých projektov som sa poučil, že mať dobrý nápad nestačí. Rozhodne je treba  obklopiť sa ľuďmi, ktorí sa stotožnia s vašou myšlienkou. V prvom rade som na to našiel skvelých partnerov: Dianu Šilonovú a Mareka Pauloviča, ktorí do toho šli a zaujali pozície lídrov. Od prvotnej myšlienky sa vďaka týmto dvom ľuďom dnešný eshop líši hlavne v zhmotnení myšlienky a posunutí vpred. Diu a Mareka si za to nesmierne vážim a týmto by som im chcel poďakovať. Nasledovný team dobrovoľníkov HediKup si takisto neviem vynachváliť. A samozrejme, nemôžem opomenúť samotných výrobcov, ktorí tvoria podstatu HendiKupu. I z nich sme vyskladali / a budeme vyskladávať, dovolím si povedať, že výbornú reprezentatívnu komunitu.

 

 

 Ak by našich čitateľov projekt zaujal a chceli by sa stať dobrovoľníkmi a pomôcť aké sú podmienky, čo ponúkate a kto by mohol ešte váš tím obohatiť ?

     Práca na takomto projekte skutočne zahŕňa celú škálu profesií a každá ruka či hlava navyše pomôže. Dobrovoľníci si takto odnesú veľa cenných skúseností, akoby pracovali vo veľkej firme. Náš tím (https://hendikup.sk/o-nas/tim/) je zatiaľ rozdelený na core team, marketing, foto, grafika, hr, pr, copywriting, fundraising & business development, web/it, operatíva, video, redakcia, jazyková korektúra… Každý z nich má svoje miesto a úlohy, o ktorých vie vďaka nastaveným pracovným nástrojom a postupom. Za to krátke obdobie čo fungujeme, sa už i tu nájdu ľudia, čo projektu nesmierne pomohli, za čo im tiež ďakujeme. S rozširovaním projektu o nových výrobcov a tovary, ďalšie akcie a náročnosť jednotlivých operácií, je potrebné team stále rozširovať. Preto ak má niekto záujem, radi uvítame tých správnych ľudí medzi nami. Prihlásiť sa môžu na tomto linku: https://goo.gl/forms/wuQPwGAELzREbGlH2

 

 

Ako sa môže stať človek výrobcom, čo musí spĺňať a aké výrobky môže ponúkať

     Náš výrobca musí vlastniť preukaz ZŤP, niečo pekné tvoriť, alebo ponúkať zaujímavú službu. Musí byť teda šikovný, spoľahlivý a zodpovedný a nám sa jeho tvorba musí páčiť. Je to jednoduché (smiech).

 

Kde všade je možné sa s projektom a výrobkami stretnúť

     Sme virtuálny obchod - eshop. Všetko sa “deje” na internete, navyše väčšina výrobkov je na objednávku. To ale veľakrát nestačí a tak začíname vyhľadávať všetky príležitosti, kde by sme mohli našich výrobcov odprezentovať aj v reálnom svete. Pred Vianocami (r. 2017, pozn. autora) sme mali stánok na Dobrom trhu, kde sme zožali od verejnosti nejednu pochvalu a podporu. V tomto roku sa budeme snažiť byť na rôznych akciách podobného zamerania, alebo na akciách kde sú ľudia so zdravotným postihnutím.Už teraz však môžem prezradiť, že tú najväčšiu akciu plánujeme na september. Sledujte nás teda napríklad na sociálnych sieťach.

 

 

Aké máte plány do budúcna?

      S prvými výrobcami sme si celý model vyskúšali a sme presvedčení, že ešte veľa vecí objavíme a budeme na ne musieť reagovať. Už teraz však vieme, že z pohľadu ponuky nových výrobkov a služieb, nemáme žiadnu hranicu, po ktorú chceme ísť. Sme otvorení novým výrobcom aj novým spolupracovníkom. Chceme sa naučiť, ako spolupracovať a potom expandovať aj mimo Slovenska. Budeme oslovovať výrobcov so zdravotným postihnutím v Česku a ďalších okolitých krajinách.



Viovi aj celému tímu, ktorý sa na projektoch podieľajú prajeme veľa úspechov.

Ďakujeme za rozhovor 

 

autor: tím Infora a Ivo "Vio" Páleník

Načítavam