Zaujímavý projekt, ktorého prvotnú myšlienku sa podarilo zrealizovať už tretí rok a prišiel z dielne ZSS Slnečný dom v Humennom.  Väčšina ľudí pozná pojem Baby box - ako tašku s rôznymi radami a informáciami, ktoré dostávajú mamičky v pôrodnici. Podobnú informačnú pomoc však potrebujú aj seniori, dlhodobo chorí a ich blízky....

      Denne opúšťajú brány nemocníc rodiny, ktoré nevedia ako sa o svojho chorého príbuzdného starať. Ako vybaviť umiestnenie v zariadení sociálnych služieb, aké produkty a možnosti sú na trhu. Netušia, na čo všetko majú nárok, vrátane pomôcok či príspevkov. Taškou informačnej a produktovej prvej pomoci je práve SENIOR BOX. Viac o projekte nám už prezradili autorky Zuzana Fabianová a Alena Mochnáčová.

 

V balíčkoch Senior Box nájdete rôzne vzorky produktov ako aj informačné brožúry či sprievodcu ako sa postarať o blízkeho

 

 Pre koho sú balíčky určené?

     Typickým prijímateľom je rodina seniora, u ktorého sa zdravotný stav vážne zhoršil, napríklad z dôvodu mozgovej príhody, úrazu, či zhoršenia chronického ochorenia. Po krátkom pobyte pacienta v nemocnici sa blízki ocitnú v ťažkej životnej situácii. Chápu, že stav je vážny, vyžaduje intenzívnu a odbornú pomoc, nastupuje pocit bezradnosti. V prípade, že sa starajú o chorého doma, nepoznajú ošetrovateľský proces, nevedia ako kvalitne a efektívne  pomôcť. Tu nájdu všetky rady, typy a informácie. Budú sa mať na koho obrátiť a nebudú sami. Budú citíť pocit istoty, že je tu veľa odborníkov, ktorí im budú vedieť poradiť. 

 

     Prostredníctvom unikátnej spolupráce desiatok filantropických spoločností  sa nám tak v rokoch 2015 až  2017  podarilo pripraviť a distribuovať  4500 balíčkov rodinám vážne a dlhodobo chorých. Tretí ročník projektu podporilo desiatky partnerov a dobrovoľníkov. Najnovšiu podobu Senior boxu uviedol do života vedec, lekár, farmakológ a profesor medicíny  prof. MUDr. Vladimír Krčméry, Dr.Sc.Dr.h.c.mult., rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave.  Krstilo sa jesenným lístím ako symbolom jesene života.  

 

 Krst pod záštitou prof. MUDr. Vladimíra Krčméryho, Dr.Sc.Dr.h.c.mult

 

Kde dostanú rodiny balíček Senior box ?  

     V rámci druhej etapy nášho projektu plánujeme koncom roka 2017 dodať Senior boxy v množstve 2500 ks do min. 50 miest na Slovensku, do vybraných liečební a oddelení dlhodobo chorých, geriatrií, resp. iných vybraných  oddelení v rôznych slovenských nemocniciach. Balíček bude rozdávaný po prepustení z nemocnice.

 

 Čo všetko v nich nájdeme ?

   Okrem spomínaných produktov a informácii v ňom nájdete aj publikáciu "Ako sa postarať o blízkeho" s množstvom rád a tipov, súčasťou ktorej je aj checklist/kontrolná tabuľka pre domácu laickú kontrolu, načo nezabudnúť pri každodennej starostlivosti. Publikácia je zostavená na základe praktických skúseností ošetrovateľského personálu prináša užitočné informácie a  návrhy riešení  pre každodenné situácie.

 

 

 

     Myšlienka skvelá a my držíme palce aby sa informácie dostali všade tam, kde sú potrebné. Do projektu sme prispeli aj my a v taške nájdete letáčik o infore. Každú takúto iniciatívu veľmi radi podporíme. Ďakujeme celému tímu ľudí, ktorí sa každý rok podieĺajú na Senior boxoch, od dobrovoľníkov až po firmy. Budeme veľmi radi, ak nám postupne budete posielať fotografie senior boxov, aby sme aj na našej FB fanpage mohli ukázať, ako sa táto krásna myšlienka šíri.

 

autor: Zuzana Fabianová a Alena Mochnáčová, Nataša Cvengrošová

 

Načítavam