Do redakcie nám napísala Silvia Valovičová tréner pamäti, ktorej sa naša stránka zapáčila a rada by prispievala pravidelne. Tešíme sa :). V prvom článku, ktorý je zároveň úvodom do problematiky, sa dozviete čo je tréning pamäti a prečo je dôležitý.  V ďalších prinesie Silvia aj konkrétne cvičenia.

 

     Počas svojho profesijného života som pracovala v medzinárodných aj národných spoločnostiach a niekoľko rokov som strávila v neziskovom sektore. Zároveň sa od svojich šestnástich venujem dobrovoľníckym aktivitám, ktoré ma v minulosti priviedli aj k tréningom pamäti, ktorým sa v súčasnosti venujem aktívne. Či už  organizovaním pravidelných prednášok a tréningov pre seniorov, kurzami pre širokú verejnosť ,individuálnymi konzultáciami, či prípravou materiálov.

     Ako dobrovoľník  v domove seniorov, ktorý  dlhodobo navštevujem som získala skúsenosti  so seniormi,  ktorí už  reálne problémy s pamäťou majú a aj napriek tomu existuje celá škála aktivít, ktoré im ešte vedia priniesť radosť. Rada sa o svoje skúsenosti podelím aj v tejto oblasti.

 

 

Téning pamäti – funguje to vôbec?

     Dnes viac ako inokedy si uvedomujeme, aké dôležité je, aby sme boli fit. A preto každý v našom okolí robí niečo pre svoju telo – parky, štadióny, hrádze sú plné ľudí, ktorý behajú , korčuľujú, bicyklujú, cvičia jógu.Áno hýbeme sa všetci. Lebo vieme, že ak by sme sa zvalili na gauč a mesiac by sme sa z neho nezdvihli, nebolo by to celkom ideálne.

     Ale staráme sa o svoju pamäť  rovnako dobre  ako o svoje telo? Keď sa opýtam ľudí, ako si cvičia a trénujú pamäť, väčšina, najmä v staršom veku mi odpovie, že lúšti krížovky. Áno nie je to málo, ale o chvíľu sa z nás stane taký expert na krížovky, že ich vieme vylúštiť takmer bez rozmýšľania. Je to ako keby sme posilňovali iba jeden sval a ostatné by sme nechali zaháľať.

     Pretože pamäť sa tak trochu ako sval správa. Čím viac ju zaťažujeme, tým je  výkonnejšia a dokáže si zapamätať naozaj takmer neobmedzené množstvo informácií.  My niekedy robíme pravý opak. Nechávame svoju pamäť oddychovať, aby sme si ju chránili “na neskôr“ a miesto nej využívame všetky tie zázračné vecičky ako je majster Google, múdre telefóny, či len obyčajný zápisník, ktoré si pamätajú všetko za nás.

„Nemôžeme pamäť nechať zaháľať a potom očakávať, že si zapamätá niečo naozaj dôležité.“

     Kto  sa spoľahne len na ne,  akoby sa rozhodol, že už nikam nebude chodiť pešo a všade sa bude voziť  len autom. Je to síce veľmi pohodlné, veľmi rýchle. Ale ak by sme po určitom čase chceli zdolať nejaký kopec, buď by sme zostali niekde v polovičke, alebo nás to bude stáť extrémne veľa námahy. A pravdu povediac, bude to bolieť. A takto je to aj s našou pamäťou.

 

 

     Je známe, že pamäť  a všetky kognitívne funkcie, ako je pozornosť, pohotovosť, rečový prejav, plánovanie, či priestorová orientácia, na ktoré sa zameriame v ďalšom článku si trénujeme aj v každodennom živote, pri všetkých bežných činnostiach. Vrátane tých, ktoré robíme bezmyšlienkovite, ako je umývanie zubov,  príprava rannej kávy, či nákup. Ale je dobré poznať techniky a spôsoby ako sa o našu pamäť starať trochu viac, aby sa nám v budúcnosti odvďačila nezabúdaním.

Ale skutočne funguje niečo také ako tréning pamäti?

     Tréning pamäti – funguje to vôbec? Vie nás ochrániť pred chorobami, ako je napríklad Alzheimer? Ako dlho treba trénovať aby človek videl zlepšenie? A ako často? A môžeme trénovať doma, alebo musíme mať trénera? Sami alebo v skupine? A ako začať?

     Na niektoré otázky sa dá odpovedať jednoznačnejšie – áno môžem trénovať doma, alebo na verejných tréningoch pamäti, ktoré ponúkajú niektoré organizácie alebo knižnice.   A áno môžem trénovať sám alebo v skupine, podľa toho ako mi to viac vyhovuje. Začať sa dá kedykoľvek, dôležité je zaťažovať pamäť pravidelnými cvičeniami zameranými na rôzne oblasti. Čo sa týka ostatných otázok, tu je nájdenie odpovedí trochu ťažšie.

     Je si potrebné uvedomiť, že tréning pamäti nie je liekom na pamäť. Ani ja, ktorá sa aktívne venujem tréningom pamäti, si nepamätám všetko a nie je to ani mojím cieľom. A rovnako, stále zabúdam bežné veci asi ako každý z nás. Ale  naučila som sa používať pamäťové techniky, pomocou ktorých, si viem zapamätať to čo potrebujem rýchlejšie, jednoduchšie a na dlhšiu dobu. A zároveň viem, že niečo pre svoju pamäť robím aktívne.

 

 

       Na tú pre niekoho najdôležitejšiu otázku, či je možné tréningom pamäti zabrániť Alzheimerovej chorobe, je bohužiaľ odpoveď nie, zabrániť sa nedá. Ale dá sa oddialiť nástup jej prejavov, nakoľko existuje významný vzťah medzi intenzívnou mentálnou aktivitou počas života a znížením výskytom demencie, akou je aj Alzheimer. Zjednodušene povedané, čím viac svoju pamäť používam a zaťažujem, tým je vyšší predpoklad, že mi bude dlhšie slúžiť.

     Nakoľko nie všade sa tréningy pamäti organizujú a nie všetci majú prístup k materiálom s ktorými by si mohli precvičovať pamäť, rada by som vám pravidelne ponúkala tipy ako si vybudovať dobrú pamäť a starať sa o svoje kognitívne funkcie. Jednoduchými cvičeniami, ktoré nezaberú veľa času, nepotrebujete na to žiadne špeciálne pomôcky a môžete ich skúšať prakticky kdekoľvek.

 

Autor: Silvia Valovičová, certifikovaný tréner ČSTPMJ

© 2017, všetky práva vyhradené, tento článok podlieha autorským právam, šírenie je možné len s vedomím autora alebo redakcie infora@infora.sk
 
Načítavam