Sme radi, že vám opäť môžeme priniesť podrobné informácie o v poradí treťom navštívenom rehabilitačnom centre ADELI v Piešťanoch. Patrí medzi najdlhšie pôsobiace na trhu, ale z praxe vieme, že stále pretrváva predstava, o finančne náročnej rehabilitácii, ktorú si rodiny nezaplatia. My sa budeme snažiť tento pohľad zmeniť, a napísať o všetkých možnostiach nielen financovania, ktoré centrum ponúka.

     ADELI je medzinárodné rehabilitačné centrum pre liečbu detí a dospelých s poškodením centrálneho nervového systému, (detská mozgová obrna, mozgová porážka, mozgovo - lebečná trauma a iné). Svoju činnosť začalo v roku 2004. Už na prvý pohľad nás ohromil areál. Naozaj ide o rozsiahle centrum situované v pokojnej zelenej časti Piešťan. Je tu veľa parkovacích možností myslím, že miesto nebudete mať problém nájsť.

 

 

     Parkom plným zelene prichádzame k hlavnej budove. Vchádzame k recepcii, kde nás už čaká  usmiata pani Jana Sabová, ktorá pre nás pripravila aj množstvo tlačeného materiálu, ktorý nám neskôr pri tvorbe článku pomohol. Informácii bolo naozaj veľa. Kedže tu naraz cvičí približne 80 klientov, nemáme možnosť sledovať každého jedného ako v predchádzajúcich centrách.  Nestihli by sme vidieť všetko. Preto sa našou sprievodkyňou spolu s pani Jankou  stala aj Lenka Romančíková, ktorá tu pracuje ako hlavná sestra, a všetky priestory a terapie nám spolu ukázali.

 

  

   Prekvapilo nás obrovnské množstvo terapeutických miestností.  Čo sa týka vekovej kategórie videli sme klientov od malých bábätiek  až po seniorov. Ako prvé sme nazreli k tým, ktorí absolvovali oxygenoterapiu, následne nám pani Lenka ukázala logopedické miestnosti s množstvom pomôcok, a interaktívnu miestnosť, kde akurát prebiehala terapia. Dieťatko spolu s dvomi terapeutkami riešilo rôzne stimulačné úlohy, ktoré sa premietali na podlahu.

 

interaktívna miestnosť a oxygenoterapia

 

     Následne sme prešli do miestnosti so špirálovým schodiskom. Stúpali sme až hore, kde sa nám naskytol pohľad z terasy na celú rehabilitačnú miestnosť. Tu sa intenzívne cvičí pomocou obleku ADELI. Videli sme prístroje na vibračnú stimuláciu a chodník na precvičovanie chôdze. Samozrejme mnoho ďalšieho špeciálneho náradia a pomôcok. S klientami pracujú 2-3 terapeuti naraz. Celé centrum má 260 zamestnancov od lekárov,  fyzioterapeutov, logopédov, masérov, ktorí svoje poznatky vzájomne ku koncu dňa konzultujú.

 

 

     Postupne sme boli prevedení chodbou, kde sme mali možnosť vidieť miestnosti určené iba na masáže, a „klietky“ na takzvanú spider terapiu. Adeli poskytuje cvičenie s oblekom ADELI a spider terapiu (kde dieťa cvičí v klietke) oddelene. Ďalej  hyperbarickú komoru a terapeutické miestnosti, kde sa realizuje takzvaný program BabyMed –  ranná intervencia.

 

 

Prednosti centra

Rehabilitácia pod neustálym dohľadom lekárov

       Po prijatí dieťatka/dospelého, prejde každý klient vstupnou prehliadkou a vyšetrením u neurológa a fyzioterapeuta. Títo zaznamenajú počiatočný stav. Následne lekár každý deň po skončení cvičení klienta vyšetrí, celá terapia je teda intenzívne kontrolovaná lekárom. Tiež sú možné konzultácie rodiny s ošetrujúcim lekárom. Na základe zdravotného stavu je vytvorený program na mieru, ktorý pozostáva z terapii ako:

 

neurofyziologické cvičenie, fyzioterapia, ergoterapia, celotelová terapeutická masáž, termo-kryokontrastná terapia, fango/parafango alebo sírovo-bahenné zábaly, manuálna terapia, magnetoterapia, Bioptron, normobarická kyslíková terapia, magneticko-laserová terapia, ultrazvuková terapia, logopédia, biofeedback, elektromechanická hipoterapia, vibračno-reflexná terapia, terapia galileo 2000, spider/uglu terapia, hydroterapia, hyperbarická oxygenoterapia, motoricko/senzorická terapia, arteterapia, humorterapia, animoterapia – canisterapia. Takto intenzívny program pozostáva z 30 hodín terapii týždenne, 6 dní v týždni. Samozrejme všetko sa prispôsobuje stavu klienta.

 

Kompletne popísané terapie nájdete tu: https://sk.adelicenter.com/neurorehabilitacia/popis-terapii/

 

Multidisciplinárna spolupráca

     V rámci programu s klientom pracujú fyzioterapeuti, neurológ, logopéd, rehabilitačný lekár, masér, ktorí po skončení každého dňa spolu odkomunikujú pokroky alebo vzniknuté problémy a snažia sa spoločne program upraviť poprípade doplniť.

 

Každá rodina dostane prideleného asistenta

     Ktorý rodine robí podporu – skoordinuje rodinu, čo sa rehabilitačného plánu týka, usmerní, kde sú aké terapie, ukáže, čo kde majú  k dispozícii, podá informácie o možnostiach stravovania, ubytovania, robí maximálnu podporu, aby sa klienti počas svojho pobytu cítili ako doma.

 

Spolupráca s poisťovňami

        Poisťovne Union a Dôvera preplácajú čiastočne rehabilitáciu v ADELI. Ide o refundáciu do výšky max. 10 % z ceny rehabilitácie. Pre poistenca poisťovne Dôvera a Union je potrebné dať informáciu o tom, že sú v jednej z týchto poisťovní svojmu osobnému asistentovi, ktorý informáciu podáva ďalej medicínskemu oddeleniu a toto následne po ukončení rehabilitácie zasiela výstupnú lekársku správu spolu s absolvovanými terapiami do príslušnej poisťovne, v ktorej posudkový lekár, nezávisle od lekárov v ADELI, zhodnotí a posúdi výšku priznanej kompenzácie / refundácie za absolvovaný pobyt.

 

 

Školenie rodinných príslušníkov

     Centrum poskytuje komplexnú podporu rodinám zdravotne znevýhodneného. Príbuzní prechádzajú školením, kde sa naučia  ako cvičiť v domácom prostredí, ako využívať predmety a hračky v domácnosti pre účinnú terapiu. ADELI pripravuje semináre aj externe - pre verejnosť.

 

Náš tip alebo čo sme si všimli

     Ako sme prechádzali chodbami, náhodou okolo nás prešla maminka s kočíkom. Zastavila sa, a dozvedeli sme sa, že si ho ide dať opraviť. Pokazila sa jej súčiastka. V centre je technik, ktorý vám v prípade, že je to v jeho možnostiach, opraví alebo nahradí pokazený diel. Toto je podľa nás veľká výhoda.

 

Ranná intervencia - BabyMed

     Centrum poskytuje program BabyMed. Ide o prácu s deťmi od 6 mesiacov do 2 rokov. Každé dieťatko má svoj tím, ktorý pozostáva z logopédov, fyzioterapeutov, neurológa. Cvičí sa dvojfázovo za účasti rodičov 5 hodín denne. Prvá konzultácia je zadarmo.

      Ak máte dieťatko, ktoré má oneskorený vývin, zdravotné problémy alebo ak pozorujete, že sa nevyvíja ako má, kľudne sa na centrum nakontaktujte, dievčatá vám dokonca poradia spôsoby financovania. Dieťatko bude BEZPLATNE vstupne prezreté lekárom a navrhne sa cielená terapia. Tu je stránka projektu BabyMed ADELI aj s kontaktami http://www.babymed.sk/

 

 

Externé logopedické centrum

     Novinkou je, okrem internej logopedickej intervencie, ktorá je poskytovaná v rámci denných terapii aj logopedické centrum, určené ako pre  klientov tak aj pre širokú verejnosť. Centrum Logopea poskytuje komplexnú logopedickú starostlivosť o klientov bez vekového obmedzenia. Diagnostiku a špecifickú logopedickú terapiu vykonávajú najmä u ľudí, ktorých komunikačná schopnosť je narušená v dôsledku:

  • neurogénnych porúch
  • neurovývinových porúch
  • metabolických a genetických porúch
  • vrodených vývojových porúch (rázštepy)
  • oneskoreného, alebo narušeného psychomotorického vývinu
  • symptomatických porúch reči (kde dominuje iné postihnutie ako napr. zrakové, sluchové, mentálne a telesné)
  • myofunkčných porúch
  • hlasových porúch

 

Kompletné info o centre nájdete tu https://logopea.adeli-center.com/

 

 

Masáž a jóga pre blízkych

      Je prirodzené, že na pobytoch sú prítomní aj rodinní príslušníci. Počas terapii keď majú trochu voľného času, majú zadarmo možnosť využitia masáže alebo lekcie jógy. Tak isto tu funguje detský kids klub, ktorý zabaví súrodencov, do centra chodia aj zdravotní klauni.

 

Psychológ a advokátska spolupráca pre rodiny

       Centrum ponúka služby  psychológa, ktorý pomáha blízkym. Taktiež spolupracuje s advokátom, ktorý sa zaoberá odškodňovaním rodín,  ak znevýhodnenie vzniklo napríklad zanedbaním zdravotnej starostlivosti.

 Škola

      Centrum disponuje vlastnou školou, čo sa priznám ako špeciálneho pedagóga najviac nadchlo mňa :).  Je naozaj krásne vybavená. Lavice prispôsobené zdravotne znevýhodneným veľa edukačných pomôcok. Deti navštevujú školu podľa toho ako im to zdravotný stav dovoľuje. Často je to odreagovanie a spoznanie nových kamarátov. Väčšinou je v triede okolo 7 detí.

 

škola v ADELI

 

 Ubytovanie

      Je priamo v priestoroch centra ADELI platí sa zvlášť. Kompletné informácie o ubytovaní a strave nájdete tu:

https://sk.adeli-center.com/doplnkove-sluzby/ubytovanie-a-stravovanie/

 

 

Ach tie financie, alebo mám vôbec šancu sa do ADELI dostať?

     Táto téma nás zaujímala najviac a verte nešetrili sme otázkami. Tu sme komunikovali s veľmi príjemnou pani Stankou Horvátovou, ktorá sa venuje práve práci v nadácii ADELI. Jej odpovede nás milo prekvapili. V praxi sa skôr stretávame s názorom, že ADELI je pre slovenského klienta drahé. Nadácia ADELI sa snaží finančne dopomôcť každému, kto to potrebuje. Ich cieľom je nájsť cestu ako vám s financovaním pobytu pomôcť.  

     Ako prvé je potrebné dohodnúť si stretnutie. Tu vám  poradia kde a ako o peniažky žiadať. Taktiež dostanete info koľko vám môže prefinancovať samotná nadácia ADELI, a rôzne iné rady a tipy. V niektorých prípadoch dávajú dokonca dotácie kraje. Tých informácii čo nám dala pani Stanka bolo strašne veľa. Dovolila nám uverejniť na seba kontakt takže v prípade, že vás práve toto zaujíma odporúčame sa s ňou stretnúť a určite urobí všetko čo je v jej silách. Pomôcť sú ochotní každému treba o ňu naozaj len požiadať a nenechať sa hneď odbiť, že ADELI nieje pre nás lebo je drahé.

Tu je ešte v rámci stánky kompletný prihlasovací formulár na pobyt: https://sk.adeli-center.com/doplnkove-sluzby/prihlasenie-na-rehabilitacny-pobyt/

Kontakt na pani Stanku, ktorá pracuje priamo pre nadáciu, radí a pomáha vybavovať financovanie pobytov: stanka.horvatova@nadaciaadeli.sk

 

      Tak ako z minulých návštev aj z ADELI sme mali veľmi príjemný pocit. Každé zariadenie je niečím iné a výnimočné treba si vybrať len to čo komu najviac vyhovuje. Opäť by sme sa chceli veľmi pekne poďakovať pani Janke Sabovej a Lenke Romančíkovej za exkurziu celým centrom s podrobným výkladom a hlavne za to, že si našli čas.  Pani Stanislave Horvátovej, za všetky komplexné info k financovaniu, ktorá nám potvrdila, že ADELI nie je len pre zahraničných klientov, vedia pomôcť aj tým slovenským ....  len treba o ňu požiadať .....

 

Ďakujeme :)

 

© 2017, všetky práva vyhradené, tento článok podlieha autorským právam, šírenie je možné len s vedomím autora alebo redakcie infora@infora.sk
 autor: Nataša Cvengrošová
Načítavam