Mgr. Juliana Šobeková pracovala od roku 2011 ako fyzioterapeut na Klinike detskej onkológie a hematológie v Bratislave. Momentálne dochádza ako dobrovoľník neziskovej organizácie Deťom s rakovinou n.o. Počas jej pôsobenia sa jej niekoľko krát potvrdilo, aké je cvičenie alebo celkový pohyb, v liečbe onko pacientov veľmi dôležitý. Svalstvo pri pasivite stráca silu, ktorá je pri terapii a následnej rekonvalescencii veľmi potrebná. Neustále ležanie má vplyv aj na vnímanie vlastného tela v priestore, čo vychádza z konceptu z bazálnej stimulácie. Svalstvo posupne ochabuje, nálada klesá a preto sa Julka snaží na oddelení klientov aktivizovať. To je veľmi dôležité v samotnej liečbe. Pohyb prispieva k lepšej psychickej pohode a po docvičení telo doslova zaplavia endorfíny - hormóny štastia, ktoré významne zlepšujú účinky liečby.

 

  

Mgr.Juliana Šobeková fyzioterapeurt

 

      Cvičenie pôsobí pozitívne na, činnosť svalov, dýchanie, imunitu, spánok, náladu, psychiku, kondíciu a naopak počas liečby zaženie depresiu, zlú náladu, nespavosť a nepokoj.

          Juliana preto pripravila v spolupráci s "Neziskovou organizáciou deťom s rakovinou n.o."  pre deti, mládež ale aj ich rodičov, peknú brožúrku s najzákladnejšími cvikmi, ktoré je možné cvičiť v nemocnici alebo aj doma. Zobrazuje aj krátke výpovede detí a už dospelých, ktorí spolu s fyzioterapeutmi na oddelení aj doma cvičili, a potvrdzujú pozitívne účinky pohybu, ako doplnok v liečbe. To, že je brožúrka určená ďetom neznamená, že cviky nemôžu cvičiť aj dospelí onko pacienti.  Práve naopak. Pri dospelých, či senioroch, býva pohyb v liečbe ešte viac zanedbávaný, a preto odporúčme brožúrku aj rodinám takýchto pacientov. Treba len prihliadať na vek a aktuálny stav. Voliť cvičenia, ktoré majú šancu zvládnuť.  V Bratislave brožúrku  dostanú deti a ich rodičia počas hospitalizácie, ale je dostupná pre všetkých a stiahnuť si ju môžete tu:

http://www.detomsrakovinou.sk/dsr/wp-content/uploads/2017/06/Brozurka_2017_WEB.pdf

 

         Tešíme sa každému takémuto projektu, ktorý pomáha verejnosti. My s radosťou info zdieľame a preto nás neváhajte kontaktovať ak viete o čomkoľvek čo by sme mohli odprezentovať.  K doplneniu cvikov odporúčame sledovať stránku s názvom "Cvičím na detskej onkológii"link na FB tu: https://www.facebook.com/onkorehabilitacia/?fref=ts,

V prípade otázok môžete Julianu kontaktovať. Určite veľmi rada poradí. julianasobekova@gmail.com

 

autor: Nataša Cvengrošová

Načítavam