Náš projekt „Jeden deň s...“ sme odštartovali dňom stráveným s klaunami v DFNsP na bratislavských Krámároch.  Následne nám napadlo túto myšlienku rozšíriť a pobehať rehabilitačné centrá nakoľko postupne vznikajú nové a  nové a chceli by sme priblížiť ich prácu rodinám. Budú mať tak lepší prehľad, čo ktoré centrum ponúka, na aký druh znevýhodnenia sa zameriava a aké sú ceny. Zistia, že niektoré sú možno dokonca v ich blízkom okolí a ani o tom nevedeli.

          Ako prvé sme navštívili „Rehabilitačné centrum Natália v Hlohovci“, ktoré poskytuje komplexnú rehabilitáciu detí od troch do osemnásť rokov. Po prípadnej konzultácii vedia však prijať aj mladšie deti alebo starších klientov. Myšlienka založenia vznikla na základe skúsenosti nadácie „Pomoc druhému", kde sa jej členovia snažili hľadať prostriedky pre terapie detí po celom Slovensku. Sami videli aké sú cvičenia finančne náročné a rozhodli sa pre založenie vlastného centra.

 

  

 

        Rehabilitačné centrum Natália sídli v príjemnom prostredí súkromného domu v strede Hlohovca. Vo dvore má k dispozícii parkovisko kde sú miesta pre návštevníkov.  Takže aj v centre máte kde zaparkovať. Vojdeme do drevenej brány a kým stihneme vystúpiť z auta počujeme hlasné „vitajteeeee, poďte ďalej". V ten deň bolo naozaj mizerné počasie takže dve usmiate tváre nám náladu naozaj pozdvihli a opadla aj únava. Berieme foťáky, zápisníky a vchádzame do bielych dverí s nápisom „Pomoc druhému“, „Centrum Natália“. Prostredie pôsobí príjemným, čistým  a útulným dojmom. Ako prvé nám dievčatá ukázali priestory. Centrum má terapeutické miestnosti zatiaľ iba na prízemí ale v súčasnosti pripravujú priestor pre svoje služby aj na  poschodí.

 

 

vstupná miestnosť

 

          Priestrannou vstupnou chodbou vchádzame na recepciu. Tu je veľká miestnosť s kuchynkou a jedálenským stolom, sedačkou, televízorom kde si môžu rodičia počas terapii oddýchnuť poprípade detičky sa najesť. Je tu aj pohodlný prebaľovací kút. Toalety a kúpeľňa sú bezbariérové. Pre terapie sú momentálne využívané 4 miestnosti.

 

 

Hlavná miestnosť pre oddych rodičov, jedáleň, kuchynka a prebaľovací kút

 

 

Bezbarérová toaleta a kúpeľňa

 

         Vchádzame do prvej telocvične kde už poctivo cvičí malý Adamko. „Ahoj kozmonaut“, zdravíme a Adamko sa na nás usmeje. Cvičí v špeciálnom obleku Therasuit, ktorý mu pomáha držať telo v správnej pozícii. Pri cvičení sú aj rodičia. Adamkova mamina nám hovorí, že sú na pobytovom cvičení. Prišli na dva týždne a každý deň Adamko pracuje približne 3 hodiny.  Okrem Therasuitu pobytová forma denne zahŕňa aj kyslíkovú terapiu, termoterapiu, neurostimuláciu, snoezelen, bioptronovú lampu a kyslíkovú terapiu.

 

 

        Natália poskytuje teda dve formy terapii. Prvú pobytovú 2 alebo 3 týždňovú – chodia sem maminy z celého Slovenska. Centrum ponúka spriatelený hotel Jeleň v Hlohovci, ktorý má lepšie cenové podmienky a dve bezbariérové izby na prízemí. Druhá  forma je ambulantá, keď detičky chodia cvičiť cca 1-3x do týždňa na ambulatné terapie, (opíšeme nižsie podrobne).

 

           S Adamkom pracovali dve fyzioterapeutky. Cvičenie v „klietke“ ako sa priestor nazýva je vybavené niekoľkými lankami a závažiami. Tie sa pripli k Adamkovej nohe a postupne sa precvičovali jednotlivé svalové skupiny. Na úplnom začiatku sa najprv nohy ponaťahovali až následne sa prešlo k cvičeniu so závažím. Je to  náročné ale terapeutky vedeli Adamka vždy motivovať a zaujať keď už strácal náladu. „Pri cvičení musíme byť opatrné, radšej menej aby nemal na druhý deň svalovicu, to by sme potom nič neurobili“ hovoria. Adamko precvičoval najmä nohy. Aby do nich dostal silu a mohol sám chodiť.

 

           Postupne prechádzame do vedľajšej miestnosti. Tu nieje klietka ale veľa  pomôcok, valcov, žinienok a ooooobrovská fitlopta, ktorá lákala aj nás :). Víta nás Marek s maminou a terapeutkami. Marek cvičí „Individuálne rehabilitačné cvičenie“ ďalšia služba, ktorú centrum poskytuje. Chodí sem 1x do týždňa. „S Marekom precvičujeme chrbtové, brušné svalstvo, úchop, zadok a stehná“, hovorí terapeutka. Všetko prebieha formou motivácie využívajú zvukové hračky, navliekacie krúžky. Marek musí vedieť ostať v určitej polohe a navliekať. Jedno cvičenie trvá hodinu a prispôsobuje sa Marekovej kondícii a momentálnej nálade. Počas cvičenia bola prítomná aj mamina Marek sa naozaj snažil aj keď viac ho zaujímal náš foťák :).

 

Individuálne rehabilitačné cvičenie s Marekom

 

          Keď hodina končí otvoria sa dvere a ako vietor vchádza malá Emka. Dievčatko má fakt energie za troch :-D. Už ma berie za ruku a ťahá, že nech aj ju ideme fotiť. Ukazuje nám oblek a vedie nás do ďalšej terapeutickej miestnosti s klietkou. S Emkou cvičia opäť dve terapeutky. Cvičenie je podobné ako u Adamka podporiť správne držanie tela a spevniť svalové skupiny podporujúce chôdzu. Emka je tiež na pobytovej intenzívnej terapii. Sú však z blízkeho okolia takže spať chodí domov. Rozprávame sa o financiách a Emkina mama nám hovorí, že chodia pravidelne a pobyt financujú cez 2%, ktoré im pomáha zbierať nadácia „Pomoc druhému“,  s ktorou centrum úzko spolupracuje. Takže aj toto je jedna z možností svoje 2% zbierate s pomocou centra  a následne ich môžete priamo využiť na všetky rehabilitácie. Vyzbieraná suma je celá vaša.

 

 

Emka a Therasuit

 

          „Rybyyyyyyyyyy poďme na rybyyyyyyyyy“, kričí neustále Ema. „Chodieva na ryby?“ pýtam sa. „Ale kdeee, to ona už chce ísť vedľa do miestnosti, tam plávajú „ hovorí mamina. „Keď budeš cvičiť budú aj ryby.“ Toto bola Emkina hlavná motivácia. Po docvičení sme na tie ryby naozaj išli. Ema ma ťahá opäť za ruku, otvorí dvere do snoezelen miestnosti a ukazuje na osvetlený valec, kde plávajú farebné rybičky. „Ahaaaa, toto sú tie tvoje rybyyyyyy“, vravím :-D. V miestnosti je všetko od vodnej postele, na ktorú som sa aj ja chystala, cez svetlá, valce, optické vlákna....

 

Emi a jej náháňanie rýb v snoezelene

 

          V snoezelene sme strávili ďalšiu pol hodinku. Emka ma slabé očká, stimulovali zrak pomocou svetelných loptičiek, tvarov. Veľmi dlho sa zdržala práve pri valci, kde si sama pomocou tlačidla menila farby. Nezabudla aj na vodnú posteľ, kde sa na chvíľu ku koncu terapie uložila. Emke v ten deň terapie kočia, musí byť fit na ďalší deň a tak odchádza zaslúžene aj s maminou domov oddychovať.

 

          Ešte sme nakukli k Adamkovi. Sedel na zemi, nožičkami bral štuple a snažil sa ich dávať do nádob. Hlavná motivácia – croissant, ktorý držala mama v ruke :-). Za každé vloženie vrchnáčika do nádoby, ktoré sa mu podarilo už naťahoval ruky smerom k dobrote. „Takto precvičujeme svalstvo nohy, motoriku, sústredenie“ hovorí terapeutka. Toto cvičenie Adamka naozaj bavilo bol vysmiaty a neustále sa chcel objímať.

 

 

          Náš deň v Centre Natália sa pomaly končí a my sme sa ešte pozreli za Lilly, ktorá absolvovala oxygenoterapiu. Aj takúto službu centrum poskytuje. Väčšia koncentrácia kyslíka napomáha regenerácii buniek v mozgu, svalstve, a celkovo k lepšej mentálnej aj fyzickej kondícii. Lilly na túto terapiu dochádza ambulantne. Popri oxygenoterapii má ako doplnok pod nohami špeciálnu vibračnú podložku, slúžiacu na masáž chodidiel.

 

Oxygenoterapia

 

Chcem sa stať klientom aký je postup?

          Stačí ak  zavoláte a dohodnete si termín na prvú bezplatnú konzultáciu kontakt: http://dietasdmo.sk/centrum-natalia/kontakt/ 

Prinesiete si aktuálne lekárske správy. Na konzultácii si fyzioterapeutky prezrú dieťatko, lekárske  správy a porozprávajú sa s mamičkou a podľa toho stanovia najlepší možný rehabilitačný postup. Tiež poradia s možnosťami financovania alebo ak má otázky ohľadne pomoci zo strany štátu a jej nároku na kompenzačné či iné zdravotné alebo cvičebné pomôcky. Centrum má neurológa, ktorý počas prvého pobytu dieťa vyšetrí, (mamina je samozrejme pri tom a môže sa s ním porozprávať prípadne skonzultovať potrebné otázky).

 

Naše zhrnutie najzákladnejších a ďalších dôležitých informácii o centre

           Centrum Natália sa nachádza na Pribinovej 18 v Hlohovci. Zameriava sa na klientov s diagnózou DMO ale aj inými alebo pridruženými diagnózami. Poskytuje dve formy terapii – pobytovú – ide o intenzívne cvičenia trvajúce 2-3 týždne. Každý deň dieťatko absolvuje:

  • Therasuit
  • oxygenoterapiu
  • termoterapiu
  • snoezelen terapiu
  • bioptronovu lampu
  • neurostimuláciu

Cvičenie prebieha buď doobeda od 8:00 do 11:30hod alebo poobede od 12:30 do 15:30hod.

          Centrum poskytuje aj ambulantné terapie, ktoré môže vaše dieťa absolvovať pravideľne vopred dohodnuté dni počas týždňa. Medzi ambulantné terapie patrí:

  • Therasuit
  • snoezelen terapia
  • kyslíková terapia
  • kineziotaping
  • stimulácia nôh
  • klasická masáž
  • kraniosakrálna terapia
  • individuálne rehabilitačné cvičenie

           Doplnkové terapie sú vibračná masáž chodidiel alebo cvičenie na fit lopte. Tu nájdete kompletný cenník všetkých http://dietasdmo.sk/centrum-natalia/cennik/ 

          Ako nám dievčatá v centre povedali snažia sa rodiny inštruovať tak aby s deťmi cvičili aj doma, preto každý klient pri odchode z centra dostane USB kľúč, na ktorom okrem fotografíi nájde i inštruktážne videá, podľa ktorých môže doma cvičiť. Všetko čo sa počas pobytov naučili. Pretože intenzívny pobyt stráca na význame ak sa potom doma ďalej necvičí. Fyziopterapeutky následne na ďalšom pobyte vidia progres, vedia na čo ďalej nadviazať.

 

Možnosť zapožičania pomôcok

          Veľmi milo nás prekvapila správa, že centrum stálym klientom zapožičiava BEZPLATNE zdravotné pomôcky do domácnosti na dobu neurčitú. Viac o tejto možnosti si prečítate tu: http://dietasdmo.sk/novinka-pre-stalych-klientov/ 

 

Webový portál

        Rehabilitačné centrum spravuje vlastný informačný portál určený rodičom detí s DMO, kde nájdu veľa užitočných  informácii http://dietasdmo.sk/ Centrum taktiež úzko spolupracuje s nadáciou https://pomocdruhemu.sk/

          My sme prežili krásny deň plný nových zážitkov. Naozaj dievčatá, ktoré v centre pracujú vydávajú zo seba maximum. A deti ktoré centrum navštevujú sú tí najväčší bojovníci. My dvaja, po hodine pozerania na terapie, sme boli spotení a to sme iba stáli.

          Pozdravujeme Adamka, Mareka, ukecanú Emku a Lilly, ktorých sme mali možnosť spoznať. Aj ich rodičov, ktorých neskutočne obdivujeme. Držíme všetkým deckám palce veď snáď sa ešte uvidíme a v článku sa spoznáte :). Dúfam, že sa vám náš článok zapáčil a odpovedal na všetky vaše otázky.

Ďakujeme celému centru Natália, že nám ukázali priestory a dovolili nám byť pri terapiách.  

 

 

 

 

 

Autor: NataŠa Cvengrošová

Foto: Matej Cvengroš

Načítavam