Oromotorické cvičenia sú bežne realizované ako rozcvička pred logopedickou terapiou. Oromotorika zahŕňa jemné pohyby celého artikulačného apartátu a to pier, sánky, jazyka a podnebia.  Tieto cviky sú však veľmi vhodné aj mimo logopedickej terapie pre celkové zlepšenie hybnosti artikulačkých orgánov. Môžeme ich precvičovať s deťmi ale aj dospelými alebo seniormi v prípadoch, že je artikulačná obratnosť (pohyb pier, jazyka, sánky) znížená. Napríklad po prekonaní cievnej mozgovej príhody, Alzheimer, DMO a iné.

           Spolu s mojim malým pomocníkom sme pripravili niekoľko názorných cvičení, ktoré môžete kľudne cvičiť doma. Nasledujúcu sériu cvikov cvičí aj naša logopedička pred každou terapiou ako rozcvičku. Poradie si môžete meniť a voliť podľa potreby. Všetky tieto cviky je určite možné cvičiť aj s dospelými len je treba nájsť pre nich vhodný prístup a neprirovnávať cvičenia k pre deti zvoleným obrázkom. Skôr každý cvik prirovnávať k niečomu čo ich zaujíma alebo na čo radi spomínajú.

 

 

Predchádzajúce cvičenia boli zamerané najmä na svalstvo jazyka a jeho obratnosť. Nasledujúce na precvičenie pier, sánky, líc.

 

Pre tých, ktorí potrebujú na cvičenie silnú motiváciu (priznám sa, že medzi nich patrí aj náš syn), máme vylepšovák v podobe lízatka tyčiniek a lentiliek. :)

 

          Všetky tieto cviky môžeme vzájomne kombinovať poprípade znížiť či zvýšiť počty opakovaní. Cvičiť je najlepšie každý deň aspoň 10 minút kľudne pri hre TV ak to nejde inak lebo vieme, že  nie vždy sa to dá. Dôležité je, že vôbec sem tam cvičíme. Na internete som našla ešte zaujímavú aplikáciu SmallTalk, ktorú je možné stiahnúť si a je v nej komplex oromotorických cvičení.          

Tu je link určite stojí za pozretie len myslím, že dostupná je iba pre iOS https://itunes.apple.com/cz/app/id337145605?mt=8&affId=1860684

 

         Ďalšou veľmi zaujímavou je publikáciou je "Jazyk a Řeč" plná oromotorických cvičení. Na Sk som ju nenašla je možné ju zakúpiť v českom eshope sú tam aj ukážky z knižky myslím, že celkom zaujímavé tu je link http://www.jazykarec.cz/jazyk-a-rec-cviky-pro-rozvijeni-motoriky/d-163484/

 

 

 A tu je ešte veľmi zaujímavá varianta "Rozprávka o jazýčkovi". Niekomu sa bude možno lepšie cvičiť prostredníctvom rozprávania príbehu :)  

Dúfam, že sme skompletizovaním najzákladnejších cvikov pomohli. Ak poznáte ďaľšie kľudne sa s nami podeľte na infora@infora.sk radi článok doplníme :)

 

 

 

 

 

 

autor: Nataša Cvengrošová

pomocník Dominik

 

 

 

 

Načítavam