Problém získania zdravotných pomôcok vplývajúci z nedostatku financií, je dnes bežnou situáciou. Zložité je zabezpečenie do domácnosti, a ešte zložitejšie do zariadení sociálnych služieb či rehabilitačných centier.  

          My by sme vám chceli dat tip a poradiť, ako môžu získať pomôcky neziskové aj štátne organizácie, ako DSS, ZPS, CSS DD, rehabilitačné centrá a iné zadarmo, respektíve na „dlhodobé zapožičanie.“

 

          Rodiny so zdravotným znevýhodnením si vybavujú pomôcky cez Zdravotnú poisťovnu a Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Práve na úrad sa pravidelne pomôcky po určitej dobe vracajú nakoľko rodiny majú nárok na nové. Podobne je to aj v prípade úmrtia, keď sa na úrad vracajú dokonca minimálne použité pomôcky, ktoré sú ako nové. Uložené sú v skladoch bez ďalšieho používania.  Vozíky, schodolezy, stropné zdviháky, schodiskove plosiny, čítacie lupy, komunikačné zariadenia a mnoho iných.

 

Ako ich získať?

           Pomôcky vám úrad dá na tzv. „dlhodobé zapožičanie“ zadarmo. Jediné čo si uhrádzate ak je to potrebné, je výmena batérii inštalácia a doprava.

 

 obrazok zdroj: www.upsvar.sk

 

Postup

          Úrad práce sociálnych vecí a rodiny má na svojej stránke zoznam vrátených pomôcok, ktorý pravidelne aktualizuje. V dokumente nájdete zoznam z každého kraja v rámci SR. Vy si môžete samozrejme zažiadať aj mimo ten váš ale najprv sa čaká určitú dobu, či sa neozve záujemca z daného regiónu. Ak nie pomôcka prináleží vám. V prípade, že žiadate vo vašom kraji, netreba čakať.

 

Tu je link priamo na zoznam pomôcok

http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/tazko-zdravotne-postihnuti/penazne-prispevky-na-kompenzaciu-tazko-zdravotne-postihnutych/vratene-pomocky-a-zdvihacie-zariadenia.html?page_id=13083

 

          Následne ak si vyberiete pomôcku, ktorú potrebujete treba na úrad poslať žiadosť. Žiadosť si posielate na daný úrad v kraji, ktorý má pomôcku na sklade.

 

 Náš tip!

Ak ste zariadenie sociálnych služieb alebo iná sociálna inštitúcia odporúčame si vziať vozíky alebo choditka aj napriek tomu, že máte dost vlastných. Vždy sa zídu na náhradné príslušenstvo.

 

Dúfame, že sme vám našim tipom pomohli :)

Váš tím infora

 

 

© 2017, všetky práva vyhradené, tento článok podlieha autorským právam, šírenie je možné len s vedomím autora alebo redakcie infora@infora.sk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Načítavam