V druhej časti "ako sa postarať o blízkeho doma"  prinesieme pár rád ohľadom prispôsobenia a usporiadania domáceho prostredia aby sa stalo bezpečným ale aj maximálne využiteľným pre opatrovanie. Už dnes pracujeme na ďalšej časti, kde vám prinesieme rady, tipy a triky ako si vybaviť pomôcky pre opatrovanie a vytvorenie bezbariérového prostredia.

 

         Treba myslieť nato, že domácnosť pokiaľ nieje ochorenie náhle treba meniť postupne – ako prvé najdôležitejšie prvky vzhľadom k ochoreniu, aby sa hneď nestalo pre blízkeho cudzím. V riadkoch nižšie, upozorníme na čo najpraktickejšie zabezpečenie domácnosti a zjednodušenie orientácie chorého v priestore.

 

Podlaha

         Podlahu musíme zabezpečiť čo sa týka predchádzania pádu ale aj zlepšenie manipulácie s chorou osobou. Najvhodnejšie je odstrániť všetky malé koberčeky, predložky, ktoré by mohli zvýšiť riziko pádu pošmyknutím. Podlahy neleštiť, nepastovať, a neumývať prostriedkami, po ktorých zostávajú šmykľavé. Najvhodnejšie je odstrániť koberce kvôli lepšej udržateľnosti hygieny a umývaniu. Ak máte v byte/dome schody, je vhodné zabezpečiť ich protišmykovými podložkami, prvý a posledný schod namalovať alebo inak označiť výraznou farbou. Ak je ochorenie také, že nemôže na schody vôbec, samozrejme namontovať dvierka alebo inú zábranu. 

        Popri schodoch je na stenu vhodné nainštalovať zábradlie. Netreba zabúdať aj na rôzne dekoračné predmety, ktoré sú na zemi a môžu zavadzať v manipulácii s pomôckami najlepšie je ich odstrániť.  Schovať káble aby ste sa nepotkli ani vy a ani opatrovaný ak je chodiaci (alzheimer, parkinson, autizmus, MR a iné)  alebo na vozíku. Vhodné je aj odstránenie prahov v celom byte, čo nám podstatne zjednoduchší manipuláciu s imobilným. Ak je opatrovaný ešte pohyblivý, je dobré na stenách v celom byte namontovať oporné zábradlie. Tak udržíme blízkeho v kondícii, podporujeme aby sa pohyboval po byte sám s oporou madiel po okraji stien.

 

   

 

 Orientácia v byte

        Ak vidíte, že má príbuzný problém s orientáciou v byte, je dobré na jednotlivé miestnosti nalepiť kartičku s obrázkom (piktogramom, kde sa čo nachádza, obrázok toalety, kuchyne, spálne .....), poprípade označiť dvere miestností farebne. Piktogramamy môžeme vyznačiť aj iné časti bytu (šuflíky aby vedel, kde sa čo nachádza.. atď.). Tak isto vytvoriť miesto na odkladanie kľúčov, dokladov, okuliarov – opäť je možné s piktogramami, (toto už záleží či je príbuzný zdravotne natom tak, že si toto može robiť sám). Na dobre viditeľnom mieste treba mať hodiny s veľkým ciferníkom prípadne orientačnú časovú tabuľu (magnetická tabuľa, kde pomocou obrázkov znázorníme činnosti dňa),  kde môže blízky sledovať priebeh dňa. Podporovať orientáciu v čase je veľmi dôležité.

 

 

 Svetlo a tiene

        Alzheimerova choroba ale aj iné druhy ochorení výrazne menia schopnosť vnímania.  Rôzne tiene na podlahe či na stene možu ľudia vnímať ako diery v podlahe či priestore, ktorých sa môžu báť. Nechcú kráčať okolo daného miesta, boja sa ze doň padnú, alebo vidia tam rôzne tváre vychádzajúce z tmy..., preto je dôležité správne osvetlenie. Pokojne možeme ak je treba nechávať zasvietené časti bytu aj večer, poprípade kúpiť malé osvetlenia. Dostatočne treba osvetliť najmä schody a cestu k toalete ak je to potrebné. Najčastejšie si však vyžadujú najmä seniori osvetlenie bytu keď sa stmieva.

Zrkadlá

        Niektoré ochorenia ako napríklad neskoršie štádium Alzheimerovej choroby ľudia neprijímajú svoj obraz v zrkadle. Boja sa, zľaknú. Preto je lepšie v takomto prípade ak sa to deje zrkadlá odstrániť.

 Dôležité kontakty

      Pri telefóne  buď na stene alebo zalaminovanom papieri treba mať dôležité kontakty.  Mali by obsahovať číslo na záchrannú službu, príbuzných, hasičov, policajtov, taxík, zdravotná prepravná služba, ADOS, osobný lekár, opatrovateľka, elektrikar, vodárenska služba, inštalatér.

 Vstupné dvere

        Ak má blízky neustále tendenciu odchádzať okrem uzamknutia môžete dvere z vnútornej strany natrieť rovnakou farbou ako sú steny. Taktiež je dobré odstrániť vešiak s kabátmi aby miesto neevokovalo odchod.

 Okná a balkón

        Je vhodné zabezpečiť ich poistkou proti otvoreniu, poprípade sieťkou.

 

Kuchyňa

        V prípade kuchynského sporáka je vhodné plynový vymeniť za elektrický. Ak toto nieje možné, je dobré pravidelne vypínať plyn pred spaním  - najlepšie dať namontovať izolačný kryt s bezpečnostným vypínačom, (ak sa napríklad staráte o blízkeho s demenciou, mentálnou retardáciou autizmom a iné je dobré, aby bez vášho vedomia nedostal k zapaľovaniu sporáka). Zápalky vymente za elektrický zapaľovač plynu. Skrinky kde sú ostré nástroje, príbor, nožíky, zabezpečte poistkami proti otvoreniu. Samozrejme toto všetko platí pri blízkom, ktorý nieje schopný samostatnej činnosti alebo jeho ochorením môže ohroziť seba.

 

  

 

Kúpeľňa

         Batérie dávajte vždy do pozície tak, aby pri otvorení netiekla hneď vrelá voda. Najmä ľudia s Alzheimerovou chorobou majú úplne znížený prah bolesti a pri umývaní rúk môžu cítiť bolesť až keď už je koža výrazne popálená.

Kúpeľňu zabezpečte protišmykovými podložkami (z oboch strán). Odstránte z dverí kúpeľne aj záchoda kľúčik (aby nedošlo k vymknutiu chorého) – blízky s ochorením motoriky sú niekedy schopní sa zamknúť ale už naspäť odomknúť nie. Tak isto Alzheimerové ochorenie môže sposobiť, že sa človek vymkne. Do kúpeľne a na toaletu je vhodné nainštalovať oporné madlá a do vane kúpiť protišmykovú podložku. Odstránte z dosahu všetky lieky a chemické čistiace prostriedky a zamknite ich na bezpečnom mieste.

 

  

 

    Elektrika a nábytok

        Je dôležité kúpiť v celom byte kryty na zástrčky. Ak blízky trpí inkontinenciou nemal by používať elektrické prikrývky či vibračné elektrické podložky. Odstrániť alebo zabezpečiť krytom všetky káble, ktoré trčia zo stien alebo ležia  na podlahe. Nábytok treba upevniť aby nedošlo k pádu a taktiež kúpiť bezpečnostné krytky na rohy stola, skriniek.... (ak je to potrebné ). Elektrické ohrievače a fúkače treba vždy po použití odkladať. Na plynové kúrenie je dobré namontovať izolačný kryt a bezpečnostný vypínač.

 

 

         V najbližšom pokračovaní sa budeme venovať príspevkom na bezbariérovosť a pomôckam, ktoré môžete žiadať zo Zdravotnej poisťovne a Úradu práce sociálnych veci a rodiny (vozíky, polohovacie postele, stropné zdviháky a iné). Táto téma je obšírnejšia, preto sme sa rozhodli nezaradiť ju sem ale venovať jej samostatné miesto.

        Chceme vám hlavne priblížiť tipy a triky ako pomôcky vybaviť načo si dať pozor a pomocť v orientácii vo vestníkoch a žiadostiach tak, aby ste len pomocou nášho článku nemuseli hodiny behať po úradoch.

 

 

 

 

autor: tím Infora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Načítavam