Ako býva zvykom hranice v možnostiach zdravotne znevýhodnených detí a dospelých posúvajú najmä rodičia a vďaka nim vznikajú rôzne projekty a združenia. Jedným z nich je aj projekt Talents Integration ( integrácia talentov) občianskeho združenia "Som iný", ktorého zakladateľom je pán Peter Ostružiar. Má dvoch synov starší je nepočujúci a mladší má autizmus. Projekt nás zaujal a chceli by sme vám ho priblížiť nakoľko možno aj vy máte doma dieťa so zdravotným znevýhodnením, ktoré má rado šport a chceli by ste sa zapojiť.

 

Predstavte nám Vaše občianske združenie

 

         Občianske združenie je „mladé“, vznikli sme v Decembri 2016 a našu náplň by som zhrnul do 4 základných bodov :

  • a) spolupracovať so školskými zariadeniami, s neformálnymi skupinami a s inými organizáciami pracujúcimi s mládežou a s médiami
  • b) podporovať zdravý životný štýl, podporu a ochranu zdravia, dobrovoľníctvo v regióne a aktívny rozvoj participácie mládeže
  • c) integrovať znevýhodnené deti a mládež medzi zdravé deti a mládež prostredníctvom športových, kultúrnych a vzdelávacích aktivít
  • d) vzdelávať deti a rodičov prostredníctvom organizovaných aktivít a školení

 

 

 

 Opíšte nám projekt "Talents Integration"

 

        Hlavnou úlohou projektu "Talents Integration" je integrácia talentovaných - zdravotne a sociálne znevýhodnených detí prostredníctvom športových aktivít do intaktnej spoločnosti. Mnoho ľudí sa nás pýta, prečo sme sa zamerali na športovcov so znevýhodnením. Deti so znevýhodnením majú často silnejšiu motiváciu, sebadisciplínu a psychickú vyspelosť oproti rovesníkom. Integrácia je prospešná pre obe strany, deťom so znevýhodnením posilní sebadôveru a uľahčí zaradenie sa do spoločnosti,  deťom bez postihnutia pomôže prekonať obavy a zábrany z pre nich cudzieho sveta. Mnoho špičkových športovcov pochádza z tejto oblasti.

  • Lionel Messi - jeden z najznámejších a najlepších futbalistov sveta, Aspergerov syndróm (porucha autistického spektra)
  • Michael Phelps - plavec, 28 olympijskych medailí, držiteľ niekoľkých svetových a olympijskych rekordov. syndrom ADHD
  • Tereza Kmochová - lyžiarka, niekoľkonásobná medailistka z deaflympiád v Salt Lake City a Magnitogorsku v obrom slalome, zjazde, supetkombinácii. V roku 2017 sa zúčastnila majstrovstiev sveta v St. Moritzi, Švajčiarsko, kde súťažila so zdravými športovcami
  • Abdellatif Baka, Tamiru Demisse, Henry Kirwa, Fouad Baka - bežci so zrakovým postihnutím, ktorí na paralympiáde v Riu v disciplíne beh na 1500 m zabehli lepší čas, ako víťaz olympiády v tejto kategórii.

         Hlavným cieľom je pre nás teda objavenie športových talentov v týchto dotknutých skupinách detí, ich motivácia, vytvorenie podmienok pre ich ďalší rast a v neposlednom rade ich integrácia do intaktnej spoločnosti.

 

Čo vás priviedlo k tejto myšlienke?

 

         K tejto myšlienke ma priviedla vlastná skúsenosť. Mám dvoch synov 10 ročného a 7 ročného, starší je sluchovo postihnutý a mladší je autista. V škole na Drotárskej ceste v Bratislave, ktorú obidvaja navštevujú, deti v rámci školskej družiny začali hrávať florbal. Môj starší syn začal chytať a celkom ho to bavilo. Jedného dňa mi povedal, že by chcel skúsiť hrať aj v nejakom klube, nie len v škole. Mal som obavy, či ho niekde prijmú a ak áno, ako budú na neho reagovať ostatné deti, ako bude vnímať povely trénera bez načúvacích prístrojov. Jednoducho mal som všetky obavy dospelého človeka.

        To aké bolo moje vnímanie skreslené som si uvedomil veľmi rýchlo. Prístup ostatných detí, to ako syna prijali, ako medzi nimi vzniklo kamarátstvo, ako sa snažili v komunikácii prispôsobiť jemu, vymýšľali si vlastný posunkový jazyk ma príjemne prekvapil. V ten rok spolu tieto deti vyhrali majstrovstvá Slovenska a to naopak motivovalo mňa pomôcť ostatným znevýhodneným deťom a ich rodičom zažiť podobné pocity, ktoré sme zažívali my so synom. Preto vznikla myšlienka vyhľadať aj iné deti a pomôcť im pomocou športu zaradiť sa medzi zdravé deti.

 

 

Akých športov sa môžu deti zúčastniť?

 

        Radi by sme našli talenty v každom druhu športu, ale je to samozrejme náročné ako na čas, tak aj na naše skúsenosti v danom športe. Preto sme naše sily spojili so slovenským deaflympijským výborom, ktorý je v tomto pre nás obrovským pomocníkom v zorientovaní sa v oblasti výberu a následnej práce s nadanými športovcami. Vďaka tejto spolupráci pripravujeme pre deti preteky a následne aj tématické sústredenia v plávaní, atletike, loptových hrách a samostatnou kapitolou pre nás ostáva florbal.

 

 

Predstavte nám letný camp

 

         DFC – DEAF FLOORBALL CAMP, ako názov napovedá, jedná sa o týždenný kemp najmä pre sluchovo postihnutých talentovaných športovcov, ale hlásia sa nám aj úplne zdravé deti. Hlavným cieľom je objavenie športových talentov, ich motivácia, vytvorenie podmienok pre ich ďalší rast.

        Zároveň kemp slúži ako školenie pre trénerov, ktorí sú zapojení do vytvorenia celoslovenskej florbalovej ligy nepočujúcich. Kemp bude prebiehať v termíne 13. – 18. 8. 2017 v areáli M-ŠPORT v Trenčíne. Zameraný bude na útočníkov, obrancov aj brankárov všetkých úrovní, od začiatočníkov až po pokročilých. Chlapci aj dievčatá, od najmenšej vekovej kategórie až po juniorov, budú rozdelení do úrovňovo rovnakých skupín.

        Všetky podstatné florbalové aj voľnočasové aktivity sa budú odohrávať v nádhernom Športovom centre M-Šport v Trenčíne, ktorého súčasťou je aj bedminton, squash, stolný tenis, bowling a indoor golf. Vo vzdialenosti 100 metrov je nový aquapark. Ubytovanie bude zabezpečené 150 metrov od haly v hoteli ŠPORT HOTEL OSTROV.

        Súčasťou DEAF FLOORBALL CAMP, okrem týždna plného zábavy pre deti je aj jedinečná možnosť naučiť sa základy posunkového jazyka. Táto možnosť je pre zúčastnené deti, ale aj širokú verejnosť a navyše je úplne ZADARMO !!! Všetky deti budú mať od nás k dispozícii florbalovú hokejku a tréningové dresy, nie je nutné kupovať si vlastné.

 

Kemp je určený:

·      Pre deti zo špecializovaných škôl (sluchovo postihnutí, autismus , deti s poruchami učenia)

·      Pre ich učiteľov, ktorí budú absolvovať kurz tréningových aktivít zameraných na florbal a jeho pravidlá pod vedením našich profesionálnych trénerov. Hlavným cieľom bude v spolupráci s nami vytvoriť na školách, kde pôsobia, školský florbalový tím a založiť ligu sluchovo postihnutých detí.

·      Pre deti zdravé

Pod záštitou OZ SOM INÝ, DEAFLYMPIJSKÉHO VÝBORU, zapojených profesionálnych športovcov (olympionici, paralympionici), umelcov a všetkých našich PARTNEROV pripravíme nezabudnuteľný týždeň, ktorý vyvrcholí turnajom, kde si deti zahrajú nie len vo svojich kategóriách, ale aj proti tímu hviezd (športovci, umelci, známe osobnosti).

 

 

Aké sú očakávania od projektu a aké sú plány v budúcnosti?

 

        Veríme, že tento projekt prinesie množstvo nových príležitostí, možností a priateľstiev medzi deťmi znevýhodnenými a zdravými. Veríme, že sa nám podaria zbúrať predsudky a aj keď to možno bude znieť ako klišé, že bude svet o čosi lepší. Vyskúšali sme si to na vlastnej koži a možné to je. Preto budú naše plány naďalej smelé a budeme snažiť nájsť čo najviac spolupracujúcich škôl, čo najviac detí a rodičov a v neposlednom rade aj čo najviac partnerov, ktorí nás v našom snažení podporia.

 

Za rozhovor ďakujeme pánovi Petrovi Ostružiarovi

V prípade záujmu o letný camp je viac info tu: https://www.camp2017.sk/  ,  http://www.som-iny.sk/

 

 

 
 
 
 
 
 
 

 

autor: Mgr. Nataša Cvegrošová

 

 

 

 
Načítavam