Na stránkach úradov či inom na webe nájdeme množstvo informácii o príspevkoch a ich vybavovaní, často krát sú však veľmi rozsiahle a nezrozumiteľné. My sme sa rozhodli, že túto tématiku spracujeme jednoduchšie a stručnejšie poprípade ju doplníme o iné tipy a nádvody.

 

V prvom článku prinášame vybavenie:

  • ŤZP preukazu,
  • parkovacieho preukazu
  • diaľničnej známky - oslobodenia od poplatkov

 

Vybavenie preukazu ŤZP

          Povedzme si teda pre koho je tento preukaz určený. Preukaz ŤZP je určený pre osoby so zdravotným znevýhodnením – tzv. funkčnou poruchou.  Funkčná porucha je nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností, ktoré  trvá dlhšie ako jeden rok. 

 

          Mnoho ľudí si myslí, že nárok na ŤZP preukaz majú iba ľudia s viditeľným zdravotným znevýhodnením. Naopak preukaz ŤZP môžu dostať celiatici, cukrovkári, ľudia s duševným ochorením, vnútorným ochorením pohybového aparátu, ochorením vnútorných orgánov, skrytými poruchami, epilepsia……a iné.

 

         Ak vás zdravotné ochorenie výrazne obmedzuje pracovne, zdravotne, sociálne, určite sa oplatí podať žiadosť, (na úrade už určia či máte nárok alebo nie prinajhoršom vám ho zamietnu).

 

 

Postup vybavenia preukazu ŤZP

        Ako prvé je potrebné vyplniť žiadosť, môžete si ju stiahnuť tu: http://www.upsvar.sk/buxus/docs//SSVaR/tlaciva/Ziadost_o_preukaz_fyzickej_osoby_s_TZP.pdf,

alebo si ju priamo vyzdvihnete na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny, v mieste trvalého či prechodného bydliska, na oddelení posudkových činností.

 

        K žiadosti doložíme: všetky lekárske správy a nálezy od špecialistov hospitalizácii a podobne, taktiež informujeme obvodného lekára o tom, že ideme žiadať o preukaz a aby vám vyhotovil posudok. Ak žiadate  o preukaz zo sprievodcom požiadaje obvodného lekára aby vám v posudku zdôvodnil prečo ste na sprievodcu odkázaný. Posudok pre lekára si môžete stiahnuť tu http://www.upsvar.sk/buxus/docs//SSVaR/tlaciva/lekarsky_nalez.pdf

 

Náš tip ! Ako zvýšiť šancu kladného vybavenia žiadnosti o ŤZP

        Je veľmi dôležité aby ste odovzdali čo najviac lekárskych správ od špecialistov lekárov a odborného vyšetriania, kde sú zaznamenané nálezy a diagnózy. Je dôležité s obvodným lekárom komunikovať o problémoch a vyžiadať si čo najviac špecializovaných vyšetrní. To znamená nielen obyčajná prehliadka obvodného lekára. Počtom nálezov a správ sa zároveň zvyšuje šanca kladného vybavenia žiadosti.

        Následne žiadosť aj so správami odnesiete na posudkové oddelenie Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v mieste vášho bydliska alebo prechodného bydliska.

 

       Vašu žiadosť následne pozrie posudkový lekár. Od podania žiadosti plynie 30-dňová lehota na vydanie lekárskeho posudku a 15-dňová lehota na vydanie rozhodnutia o priznaní, alebo nepriznaní preukazu. Nárok na preukaz máte ak je miera fukčnej poruchy aspoň 50%.

 

Ak mi príde zamietavé stanovisko

      Vašim opravným prostriedkom je v takomto prípade odvolanie. Odvolanie rieši následne iná pobočka. Odvolanie treba podať do 15 dní od prevzatia rozhodnutia. Doručiť tomu úradu, ktorý rozhodnutie vydal, a to osobne, alebo poštou. Každopádne sa netreba vzdávať, mnoho žiadostí bolo vybavených kladne až v odvolacom konaní a preto určite má zmysel dožadovať sa svojich práv. V tomto prípade platí info z nášho tipu skúsiť obehať viac lekárov a doplniť lekárske správy.

 

 

Parkovací preukaz

      Aj v prípade, ak osoba so zdravotným znevýhodnením nevlastní motorové vozidlo, je dobré si parkovací preukaz vybaviť. Mnohí príbuzdní, susedia alebo blízki vozidlo majú a môžu pomôcť s dopravou napríklad na vyšetrenie. Pri zhoršenej mobilite je vždy namieste zastaviť čo najbližšie, celkovo preukaz túto situáciu zjednoduchší. 

 

  

 

Postup pri vybavovaní preukazu

         Je rovnaký ako pri preukaze ŤZP. Ako prvé vyplníme žiadosť, ktorú si môžete stiahnuť tu: http://www.upsvar.sk/buxus/docs//SSVaR/tlaciva/Ziadost_o_parkovaci_preukaz.pdf 

alebo si ju priamo vyzdvihnete na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého, či prechodného bydliska na oddelení posudkových činností.

        

         K žiadosti doložíme: podobne ako pri preukaze ŤZP, čo najviac správ od špecialistov, a posudok od obvodného lekára, ktorého informujeme, že ideme žiadať o parkovací preukaz. Žiadosť aj so správami odnesieme alebo posielame na upsvar oddelenie posudkových činností v mieste trvalého/prechodného bydliska. V prípade parkovacieho preukazu je možné žiadosť odoslať aj elektronicky, musíte mať však nový občiansky preukaz s čipom, aktivovaný účet a elektronický podpis.

         Vašu žiadosť následne pozrie posudkový lekár. Od podania žiadosti plynie 30-dňová lehota na vydanie lekárskeho posudku a 15-dňová lehota na vydanie rozhodnutia o priznaní, alebo nepriznaní preukazu. Nárok na preukaz máte, ak je miera fukčnej poruchy aspoň 50%.

 

Ak mi príde zamietavé stanovisko

        Platí to isté čo sme písali vyššie pri preukaze ŤZP. Bežne sa stáva, že schvália preukaz ŤZP napríklad s mierou funkčnej poruchy 65% ale parkovací iba 40%. Treba opäť podať odvolanie kľudne aj s vyrozumením kde vám bola pri preukaze ŤZP uznaná vyššia miera funkčnej poruchy.

 

Výhody preukazu

Označené vozidlo s osobou ŤZP:

  • nemusí dodržať na zákaze státia čas, ktorý je nevyhnutne potrebný na rýchle nastúpenie alebo vystúpenie
  • nemusí dodržiavať značenie obmedzeného zákazu vjazdu (vjazd povolený dopravnej obsluhe, pešej zóny a pod.)
  • môže využívať vyhradené parkovacie miesta, ktoré sú vždy bezplatné
  • toto platí na celom území EU

 

 

Diaľničná známka

         Po vydaní parkovacieho preukazu, môže držiteľ alebo poverená osoba požiadať o oslobodenie od poplatku za diaľnice a rýchlostné cesty. Na všetkých spoplatnených úsekoch budete teda jazdiť zadarmo. Na jeden preukaz môže byť od poplatkov oslobodené len jedno vozidlo. Toto vozidlo môže jazdiť aj bez prítomnosti osoby ŤZP.  Registrácia sa obnovuje automaticky, nie je zatiaľ potrebné žiadať každý rok o oslobodenie od poplatku. Zruší sa po skončení platnosti parkovacieho preukazu alebo na požiadanie.

 

Ako podať žiadosť?

Žiadosť sa podáva na stránke tu: https://www.eznamka.sk

K žiadosti je potrebné doložiť: kópiu parkovacieho preukazu ŤZP, kópiu technického preukazu vozidla, na ktoré bude výnimka uplatnená.

Pozor nezabudnite !!!

  • Meno, ktoré zadávate pri registrácii na eznamka.sk, sa musí zhodovať s menom, ktoré je uvedené na parkovacom preukaze, (čiže ak ste rodič ŤZP dieťaťa tak meno dieťaťa, nie vaše meno).
  • Kópie musia byť zlúčené do jedného dokumentu typu ZIP alebo RAR.

 

Kompletý fotonávod ako postupovať pri registrácii

 

Dúfame, že sme Vám trochu pomohli ak máte otázky neváhajte nás kontaktovať na infora@infora.sk

 

autor: Ing. Matej Cvengroš

 

 

 

 

 

Načítavam