Mgr. et. Mgr. Martina Michalková sa aktívne venuje canisterapii od roku 2005. Je riaditeľkou neziskovej organizácie Zmysel života a zameriava sa na všetky zložky canisterapie a jej a profesionálny výkon. Veľmi ju baví edukácia detí/ľudí vo vzťahu k zvieratám. Deti, ktoré mala v družine ju nazvali ,,zážitkovou pedagogičkou“, čo ju presne vystihuje. Je tvorcom zážitkových programov v oblasti kynológie ako aj prevencie vo vzťahu k psom/zvieratám.  Vyštudovala sociálnu, špeciálnu a pedagogiku voľného času.

         Nás zaujal jej inovatívny  projekt, v ktorom spája canisterapiu a fyzioterapiu dokopy. Ide o fyzioterapiu za asistencie psíkov, kde prítomnosť psíka pozitívne ovplyvňuje atmosféru cvičenia a zároveň napomáha k zvládnutiu jednotlivých cvikov.

 

© Foto zdroj: fyzioportal.sk

 

 Maťka opíš nám trochu nový projekt „Rehabko Zmysláčik“.

        Projekt Rehabko Zmysláčik je, dalo by sa povedať, staro-nový. S privátnou ambulanciou liečebnej rehabilitácie Rehabko spolupracujeme už 8 rokov a podľa toho vznikol aj názov ,,Rehabko Zmysláčik“ - z dvoch názvov našich organizácií. Už dlho sme rozmýšľali dať našej spolupráci nejakú pridanú hodnotu a podľa pozitívnych výsledkov a ohlasov sa nám to podarilo.

         Každý z nás miluje svoju prácu a dáva do nej všetko. Sme zástancami toho, že medziodborové prepojenie je výhodné pre všetky zúčastnené strany. Iba takto môžeme ponúknuť klientovi ucelený a komplexný systém rehabilitácie, v ktorom sa snúbi kvalita a zároveň motivácia spojená so zážitkami.

 

© Foto zdroj: Rehabko Zmysláčik

 

 Ako vznikol nápad spojiť canisterapiu a fyzioterapiu?

         Pohyb znamená v našich životoch veľmi veľa. Cielený pohyb k zlepšeniu zdravotného stavu je ale niečo trošku iné. Uvedomili sme si to už dávno a na základe toho sme sa rozhodli spolupracovať. Predovšetkým detských klientov chceme motivovať k správnemu pohybu formou zážitkov, ktoré ponúka práve spojenie canisterapie a fyzioterapie. Pes je veľmi silným motivačným činiteľom v procese rehabilitácie, čo je u (nielen) detí, dalo by sa povedať, gro úspechu. Aktivuje a stimuluje detského klienta k terapeutickým aktivitám.

         V tomto procese má každý svoju úlohu. Ako psovod (canisterapeutka) sa sústredím na prácu so svojimi psíkmi, zatiaľ čo fyzioterapeutka má na starosti prácu s detským klientom (zameriava sa napr. na správne držanie tela či korektný výkon aktivít zo strany dieťaťa). Čím viac toho psík dokáže, tým lepšie, nakoľko práve v tomto procese sú veľmi potrebné rôzne aktivity, ktoré stimulujú detského klienta. Celému procesu predchádza plánovanie a príprava, v ktorých sa zameriavame na to, aby sme každému klientovi presne ,,ušili“ program na mieru. V rámci priameho výkonu práce si vzájomne pomáhame a podporujeme sa navzájom.

 

 

 © Foto zdroj: fyzioportal.sk

 

 Aký prínos má pre klienta spojenie canisterapie s fyzioterapiou?

         Cieľom poskytovania canisterapie v rámci komplexnej rehabilitácie je podporiť a zvýšiť efektivitu liečebného procesu. Prispieva k lepšiemu prístupu klienta k procesu liečby a k celkovému zlepšeniu kvality života. Prostredníctvom psíkov je výhoda aj odbúravanie strachu z fyzioterapie u detských klientov, zvýšenie sústredenia sa na aktivity, ktoré prebiehajú zážitkovou formou prostredníctvom hry a spôsobuje eufóriu, ktorá je pri práci veľmi prospešná. Práve z tohto dôvodu sa rehabilitácia stáva príjemným zážitkom a zábavou, na ktorú sa len tak nezabúda.

         Pes dokáže vplývať na psychický, fyzický či sociálny stav klienta, ako aj na rozvoj motorických či správny psychomotorický vývin dieťaťa. Klient sa dokáže uvoľniť, relaxovať, odreagovať sa od vlastných problémov, vytvára stimulačné podnety, poskytuje množstvo facilitačných vstupov – zvýšenie aferentácie z exteroreceptorov a proprioreceptorov pri kontakte a aktivitách so psom, a tým zlepšuje senzitívne funkcie a stereognóziu (vnímanie povrchu, tvaru a veľkosti tela psa a predmetov týkajúcich sa psa) – Mgr. Miriama Vraniaková – Rehabko. Prostredníctvom psov zlepšujeme hrubú, jemnú motoriku, znižujeme spasticity prostredníctvom polohovania, umožňujeme senzomotorický tréning, zlepšujeme kognitívne, senzorické funkcie a mnoho ďalšieho.

 

 

 © Foto zdroj: www.fyzioportal.sk

 

 Priblíž nám ako prebieha rehabilitácia za asistencie psíkov?

         Každá hodina je jedinečná, výnimočná tak ako každý človek aj zvieratko. Je rozdiel či sa jedná o prvú – zoznamovaciu hodinu, alebo či je to už proces, v ktorom klient psíkov pozná. Ak ich už pozná, chvíľu sa porozprávame čo má nové, či cvičil aj doma a či si pamätá čo sme robili naposledy. My sme samozrejme dopredu pripravení, a tak sú potom na rade cviky, ktoré vyberáme individuálne u každého klienta podľa jeho diagnózy a cieľa rehabilitačnej terapie, ktorý si stanovíme pri prvom vstupnom vyšetrení.

         Psíky sú hlavné motivačné činitele v celom procese komplexnej rehabilitácie s ich asistenciou, ale využívame aj rôzne balančné pomôcky, maškrty pre psíky ako aj množstvo iných pomôcok, ktoré máme k dispozícii. Klient na záver okrem ,,úloh“ na doma, dostáva aj priestor na vlastné aktivity so psíkmi, ktoré si vyberie z našej ponuky. Či sa už jedná o výcvik psíka, rôzne typy hier, alebo iba spoločnú relaxáciu. Pre nás je veľmi dôležité, aby bol celý proces uvoľnený, a aby mal z toho zážitok nielen klient, ale aj psík.

tu sú videá ako fyzioterapia prebieha z FB fanpage fyzioportal.sk:

 

Aká je odozva klientov?

         Odozva klientov je vynikajúca, nakoľko sa pre nich rehabilitácia stáva zážitkom, na ktorý dlho spomínajú. Detskí klienti si jednotlivé cvičenia pamätajú a dokonca sa na ne tešia. Tešia sa na psíky, ako s nimi môžu cvičiť a to všetko prostredníctvom zážitkov, čo zvyšuje a prehlbuje zážitok z fyzioterapie.

 

© Foto zdroj: Rehabko Zmysláčik

 

 Plánuješ v budúcnosti túto terapiu podchytiť aj metodicky a školiť canisterapuetov ?

         Určite áno. Už teraz máme za sebou workshop, ktorý bol určený fyzioterapeutom a momentálne pracujeme na celodennom workshope, ktorý bude plný praktických ukážok, prelínajúcich sa  s teoretickými základmi intervencií s asistenciou psov a liečebnej rehabilitácie. Predstavíme metodológiu využívania intervencií s asistenciou psov v praxi liečebnej rehabilitácie a možnosť priameho vyskúšania si postupov vzájomného prepojenia canisterapie a fyzioterapie.

 

Mati Ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa úspechov :)

         Ďakujeme a záverom by som ešte rada odkázala všetkým ľuďom, ktorí sa venujú niektorej z foriem canisterapie, aby sa k tejto podpornej metóde stavali zodpovedne a aby bol vždy na prvom mieste klient a pes, ktorý mu pomáha. Tiež je mojím prianím, aby ľudia venovali viac času svojim psíkom, bez ktorých by neexistovala táto nádherná činnosť, a aby sa ich naučili v plnej miere rešpektovať. A úplne na záver by som chcela povedať: ,,Nebojte sa spolupráce s odborníkmi“ - pri tejto činnosti je nesmierne dôležitá. Nejde tu totiž o nás, ale o ľudí, ktorým pomáhame. Všetkým prajem za celý náš tím veľa krásnych zážitkov, spokojných klientov/pacientov a šťastných psíkov, ktorí sa na výkon niektorej z foriem tejto metódy budú stále viac a viac tešiť.

Ak by ste sa o tejto forme terapie chceli dozvedieť viac či už ako canisterapeut alebo fyzioterapeut neváhajte Maťku Michalkovú kontaktovať www.zmyselzivota.sk

 

 

 

 

autor: Mgr. Nataša Cvengrošová

Načítavam