Vestibulárny aparát sa nachádza vo vnútornom uchu a je orgánom rovnováhy. Jeho správne fungovanie ovplyvňuje  vzpriamený postoj, je dokonca prepojený s okohybnými nervami - ovplyvňuje aj vizuálne vnímanie. Umožňuje nám udržiavať rovnováhu, vnímať správnu orientáciu v priestore, vďaka nemu vieme čo je hore, dole okolo. Taktiež vieme určiť pozíciu vlastného tela.

 

Pri pelievaní tekutiny sú dráždené receptory ktoré vysielajú informáciu o polohe. Človek tak nestráca prehľad o polohe tela. Preto musia byť dráždené a stimulované aj pri dlhšom ležaní alebo obmedzení pohybu.

 

       Zdravý človek sa neustále hýbe, počas dňa mení polohy, a vestibulárny aparát tak dostáva denne množstvo podnetov. To však neplatí pri ľuďoch so zníženou hybnosťou a ležiacich. Vestibulárnu stimuláciu je preto vhodné vykonávať z niekoľkých dôvodov.    

          Úlohou vestibulárnej stimulácie pri trvalo ležiacich je zamedziť závratom a následnej zmene nálad. Stimulovať rovnováhu aby neustále vedeli identifikovať svoju polohu v priestore a spolupracovali pri otáčaní na bok – pri hygiene, vysádzaní – kŕmenie.

          Pri ľuďoch so zníženou hybnosťou je vestibulárna stimulácia predpoklad ďalšej rehabilitácie, pomáha uvedomovať si svoje telo v priestore – kde je hore dole okolo. Na čo ďalej nadväzuje aj ďalšia rehabilitačná práca s vlastným telom. Pokial nieje rovnovážny systém pripravený a stimulovaný, nemôžeme chcieť aby človek, ktorý dlho leží išiel náhle rehabilitovať a učiť sa sedieť, chodiť, hýbať. Prirodzene nemá kontrolu nad sebou v priestore. 

 

        

 

Možnosti vestibulárnej stimulácie

         Je niekoľko možností ako stimulovať rovnovážny systém. Jednou z nich je veľmi pomalé plynulé a jemné otáčanie hlavy so strany na stranu (možné v ľahu pri ležiacich alebo v sede). Húpanie na lôžku opäť so strany na stranu pomaly a plynulo - možné spojiť s napolohovaním do múmie, článok o tejto polohe tu : https://www.infora.sk/clanky/c19-bazalna-stimulacia-4-cast-polohovanie

         Využitie klasického hojdacieho kresla alebo hojdačiek pre zdravotne znevýhodnených. Treba myslieť neustále, že pohyb treba realizovať pomaly a plynulo. Takouto stimuláciou bude neustále v pohybe tekutina stredného ucha, tá rozpohybuje zmyslové chĺpky, ktoré dávajú ďalej informácie do mozgu.  Výborné sú aj závesné látkové húpacie vaky.

         Použiť je možné fitlopy alebo valce, podnety podávame vo forme rytmického hojdania ci už v sede alebo rolovaním dopredu a dozadu na brušku. Táto forma je vhodná u detí, často sa im páči a radi spolupracujú. Vestibulárna stimulácia zlepšuje svalový tonus. Samozrejme vždy je nutná konzultácia s odborníkom vzhľadom k stavu a zdravotnému znevýhodneniu.

 

      

   

Výhody stimulácie

         Stimuláciou zabraňujeme vzniku závratu, straty priestorovej orientácie a polohy vlastného tela v priestore. Taktiež je dôležité neustále vestibulárny aparát stimulovať pre predpoklad budúcej mobilizácie ako súčasť rehabilitácie. Ak by človek iba ležal postupne by bolo veľmi zložité s ním rehabilitovať.

          Nesmieme zabúdať, že správne fungovanie rovnovážneho systému ovplyvňuje aj psychickú pohodu. Preto pri problémoch s jeho fungovaním ako strata orientácie, závrate vznikajú následne poruchy nálad, nervozita, úzkosť.  Verím, že ak by každý z nás pociťoval neustále točenie hlavy ťažko by spolupracoval pri kŕmení, cvičení, a celkovo v bežných činnostiach dňa. Pri nedostatku stimulácie sa najmä starší sťažujú na vidiny alebo zdvojený obraz. Rovnovážna stimulácia je  prípravou pre následnú vertikalizáciu. Mala by byť preto súčasťou terapie každého človeka, ktorého plánujeme vertikalizovať.

 

     

 

Ak sa chcete o bazálnej stimulácii dozvedieť viac, môžete navštíviť otvorené kurzy, ktoré organizuje občianske združenie CDKL5 Slovakia. Viac informácii o kurzoch a termínoch tu: http://www.cdkl5.sk/udalosti-a-akcie/kurzy-a-seminare/

 

 

 

 

autor: Mgr. Nataša Cvengrošová

© 2017, všetky práva vyhradené, tento článok podlieha autorským právam, šírenie je možné len s vedomím autora alebo redakcie infora@infora.sk

 

 

 

 
 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

 

 

 

 

Načítavam