PhDr. Erika Tichá, PhD. je  špeciálna a liečebná pedagogička. Oblasti včasnej intervencie, diagnostiky, stimulácie a terapie sa intenzívne venuje 20 rokov v rovine empiricko-výskumnej, publikačnej, lektorskej ale aj praktickej. Počas pôsobenia na akademickej pôde zriadila a viedla Modelovú špeciálnopedagogickú poradňu pri Katedre špeciálnej pedagogiky UK v Bratislave. Napísala niekoľko publikácií, vedeckých a odborných článkov na Slovensku a v zahraničí venujúcich sa problematike rodín detí so zdravotným postihnutím raného veku.

         Od roku 2000 pôsobila na Katedre špeciálnej pedagogiky a v súčasnosti v Centre výskumu v sociálnej práci a liečebnej pedagogike na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave, ako vedecko-výskumný pracovník. Odborne sa zameriava na oblasť včasnej intervencie, špeciálnopedagogickej diagnostiky a poradenstva. V súčasnosti pôsobí ako riaditeľka Centra včasnej intervencie Bratislava, n. o. a súčasne ako predseda Asociácie poskytovateľov a podporovateľov včasnej intervencie.

 

 

 

 

Priblížte nám čo znamená a čo zahŕňa pojem včasná intervencia.

         Slovné spojenie včasná intervencia priamo predurčuje pre koho je táto forma sociálnej služby určená. Včas, znamená v prípade detí s rizikovým vývinom alebo zdravotným postihnutím čo najskôr. Často je týmto obdobím už obdobie tehotenstva, kedy súčasné poznatky medicíny umožňujú na základe prenatálneho skríningu predpokladať, pravdepodobnosť toho že sa narodí matke dieťa s postihnutím alebo nejakou vývinovou poruchou. Proces spracovania informácie a prijatie situácie a následne aj dieťaťa je rovnako dôležitý ako nasledujúce obdobie starostlivosti oň.

         Včas ale znamená aj kedykoľvek neskôr v období od narodenia dieťaťa až do jeho veku 7 rokov, kedy rodina začne mať obavy alebo postrehne odlišnosti súvisiace s vývinom dieťaťa. Včasná intervencia predstavuje podporu rodinám a ich deťom vo veku od narodenia do 7 rokov, ktoré sa narodili so zdravotným postihnutím, alebo ich vývin je sprevádzaný ťažkosťami, neistotou alebo obavami blízkych. Niekedy sú ťažkosti dieťaťa pomerne zjavné od začiatku, napríklad ak sa narodí predčasne alebo s komplikáciami, inokedy sa obajvujú len postupne a pre rodičov predstavujú dlhodobý stres a často pocit zlyhnia v roli rodiča, napríkald v prípade autizmu.

         Včasná intervencia je dnes sociálnou službou, ktorú poskytujeme rodinám detí priamo v ich domácom prostredí. Snahou poradcov je tak reagovať na potreby rodiny a všetkých jej členov včas, v ich prirodzenom prostredí, ponúknuť rodine partnerstvo a sprevádzať rodinu otázkami, ktoré jej prináša každodenný život slovami, ktorým rodina rozumie a v možnostiach, ktoré rodina reálne vo svojej komunite má.

 

Prečo je včasná intervencia tak veľmi dôležitá?

         Včasná intervencia predstavuje podporu rodine, ktorá sa ocitla v náročnej životnej situácii, pretože sa v nej narodilo dieťa, ktorého vývin neprebieha očakávane, ale je sprevádzaný ťažkosťami. Je to veľmi citlivé obdobie pre rodinu ako celok pretože predstavy ktoré si rodičia, starí rodičia ale aj súrodenci vytvárali sa postupne nenapĺňajú. Narodenie dieťaťa s komplikáciami nesprevádza obvyklá radosť rodičov, ani oslavné rituály v rodine.

         Táto situácia ohrozuje stabilitu rodiny ako celku. Nestabilný rodinný systém potom nedovoľuje rodine porozumieť situácii v ktorej sa ocitla, akceptovať ju, čo následne ohrozuje samotné prijatie dieťaťa. Preto včasná intervencia musí byť poskytnutá včas a to je najskôr ako je to možné – priamo v pôrodnici alebo v čase prepustenia matky a dieťatka z pôrodnice. Takáto rodina hľadá informácie, kladie otázky, snaží sa zorientovať, skúša riešenia, prežíva sklamania, čaká na úspechy a hľadá podporu....

 

 

 

 

Ako a kedy vzniklo prvé centrum?

         Starostlivosť o malé deti s postihnutím alebo vývinovými poruchami v ranom veku tu bola dávnejšie, len bola poskytovaná v rôznych rezortoch, na rôznych miestach a rôznym spôsobom. Rodina s dieťaťom musela cestovať, navštevovať rôzne ambulancie a už len to spôsobovalo, že dieťa bolo predráždené, nedokázalo spolupracovať alebo po náročnej ceste jednoducho v ambulancii zaspalo. Hlavnou myšlienkou Centier včasnej intervencie je dostať odborníkov na jedno miesto a zladiť ich v jednom modeli alebo systéme práce, tak aby na jednej strane bola rodina odbremenená od nutnosti dochádzať za službou mimo domu a obiehania odborníkov, a zároveň sa dokázala v množstve informácií a možností zorientovať, a tým dostala podporu rodina ako celok.

         Rodina tak dostáva službu v domácom prostredí, čo je pre ňu veľmi cenné. Iniciátorom myšlienky zriadenia centier včasnej intervencie v takej podobe v akej ich poznáme teraz bola SOCIA – nadácia na podporu sociálnych zmien, ktorá za podpory dánskeho partnera Velux získala prostriedky na zriadenie a zabezpečenie fungovania troch centier včasnej intervencie po dobu dvoch rokov. Prvé centrá včasnej intervencie vznikli koncom roku 2014 za podpory Nadácie SOCIA a dánskej Nadácie VELUX v Bratislave, Žiline a Prešove a prvých klientov sme prijali do starosltivosti na jar v roku 2015.

 

S akými problémami Vás rodiny navštevujú?

         Otázky a ťažkosti s ktorými rodičia prichádzajú sa rôznia. Veľká časť prichádza na odporučenie lekárov špecialistov (neurológia, oftalmológovia, ORL lekári, neonatológovia...) a často hlavnou otázkou rodičov je hľadanie možností ako podporiť vývin dieťaťa. Okrem vývinových otázok prichádzajú otázky týkajúce sa komunity a zapojenia sa do života v nej, otázky súrodencov.... Každá rodina má svoju špecifickú situáciu a preto aj otázky a ťažkosti ktoré rieši sú jedinečné.

 

Od akého veku dieťaťa vás môžu rodiny navštevovať a ako dlho?

         Služba včasnej intervencie je vymedzená pre rodiny a ich deti od narodenia. To ako dlho je rodine poskytovaná služba včasnej intervencie  je veľmi individuálne..... Zákon o sociálny službách vymedzuje včasnú intervenciu pre rodiny s dieťaťom maximálne do 7 rokov veku. Pre mnohé z rodín je potrebná podpora len v istom úseku tohto času napríklad do času vstupu dieťaťa do zariadenia predprimárneho vzdelávania, pre niektoré z rodín je to naopak až do 7 roku života dieťaťa.

 

 

 

 

Akú formu včasnej intervencie poskytujete?

         Včasná intervencia je predovšetkým terénna služba, ktorá môže byť poprípade doplnená ambulantnou formou služby. V prípade Centra včasnej intervencie v Bratislave je 98% poskytnutých intervencií v prospech terénnej formy. Poradcovia Centra včasnej intervencie poskytujú podporu rodinám predovšetkým formou terénnych služieb v prirodzenom prostredí rodiny, pretože skutočne podporiť rodinu znamená podporiť ju v jej vlastnom prostredí, v jej komunite.

         Prirodzené prostredie rodiny, je prostredie, ktoré dáva nový rozmer poradenstvu orientovanému na rodinu, poskytuje možnosť spoznať dieťa a rodinu v ich prirodzenom priestore, reakciách, väzbách a tým voliť stratégie podpory adresnejšie a cielenejšie. Umožňuje zapájať ostatných členov rodiny do stimulácie dieťaťa, rodina môže získať informácie o tom ako využívať domáce zdroje (predmety dennej činnosti, hračky, vyrobené pomôcky) pri podpore vývinu dieťaťa. Táto forma včasnej intervencie súčasne odbremeňuje rodinu od nutnosti dochádzať za službou do ambulancie.

 

Čo zahŕňa komplexná stimulácia vývinu dieťaťa?

         Stimulácia komplexného vývinu dieťaťa v jednotlivých vývinových oblastiach zahŕňa stimuláciu hrubej a jemnej motoriky, vnímania, komunikácie, kognitívnej a sociálno-emocionálnej oblasti, alebo hry. Cieľom poradcov je spolu s rodičmi vytvárať v domácom prostredí podmienky tak, aby sme čo najviac využili možnosti, ktoré toto prostredie ponúka, aby dieťa naplnilo svoje vývinové možnosti. Spolu s rodičmi hľadáme, ako je možné pomôcky, predmety a materiál, ktorý má rodina doma, využiť pre podporu vývinu dieťaťa a v prípade, že si to situácia vyžaduje, zapožičiavame rodine hračky a pomôcky na dobu, ktorú ju potrebujú.

 

Poskytujete aj poradenskú činnosť ak ano akú?

        Centrá včasnej intervencie ponúkajú služby poradcov viacerých pomáhajúcich profesií, ktorých spájajúcim motívom je podpora rodiny dieťaťa s rizikovým vývinom. Napriek rôznemu profesijnému zázemiu (psychológ, špeciálny a liečebný pedagóg, sociálny pracovník, logopéd, fyzioterapeut) každý z odborníkov zastáva jednotnú pozíciu poradcu pre rodinu. Podporujeme rodinu pri pomenovávaní svojich potrieb a cieľov, posilňujeme ich rodičovské kompetencie a intuitívne rodičovstvo. Poskytujeme rodine informácie o vhodných terapiách a odbornikoch, ale aj príspevkoch a kompenzačných pomôckach.

         Keďže nás rodina vyhľadá primárne kvôli otázkam súvisiacim s vývinom ich dieťaťa, súčasťou je aj podpora vývinu dieťaťa, informácie o vhodných hračkách a pomôckach. Našim cieľom je podporiť rodinu v tom, aby vedela využiť čo najviac predmetov z domácnosti pre vlastné dieťa a preto spolu hľadáme možnosti ich úpravy alebo výroby. Včasná intervencia je aj preventivnou aktivitou preto v centrách vytvárame priestor pre stretávanie rodín v rámci rodičovských skupín a informujeme komunitu o potrebách rodín.

 

 

 

Ako často prebiehajú návštevy v rodine?

To je veľmi individuálne.....frekvencia stretnutí s rodinou je závislá od potrieb rodiny, možností centra ale aj doby poskytovania služby včasnej intervencie, avšak minimálne jedenkrát až dvakrát mesačne, v nových rodinách prijatých do starostlivosti aj častejšie. Je to pre rodinu dostačujúce, pretože sociálnej služby včasnej intervencie nie je nahrádzať prácu odborníkov, fyzioterapeuta, logopéda alebo špeciálneho pedagóga, ale poskytnúť rodine podporu pri nastavení starostlivosti o dieťa a rodinu. V intervencii rôznych odborníkov sa dieťaťu so zdravotným postihnutím dostáva relatívne veľká pozornosť, avšak rodine ako takej sa nevenuje takmer žiaden z nich. Našou snahou je preto podporiť celú rodinu.

 

Sú služby spoplatnené?

         Podľa Zákona o sociálnych službách je služba včasnej intervencie bezplatnou službou, teda za sociálnu službu ako takú rodina neplatí žiaden poplatok. Pri vykonávaní sociánej služby nám vznikajú ďalšie náklady, ktoré sú spoplatnené sumou 10 Eur na jednu návštevu rodiny tímom poradcov.

 

Ako má postupovať rodič zdravotne znevýhodneného alebo rizikového dieťaťa keď sa o vašom centre dozvie a chce ho začať navštevovať?

         Vačšie rodín nás kontaktuje priamo telefonicky alebo mailom. Naša sociálna pracovníčka im následne pošle žiadosť o poskytovanie sociálnej služby včasnej intervencie a po jej vyplnení a zaslaní späť ich kontaktujeme a dohodneme sa na ďalšom postupe. Legislatíva dnes vymedzuje poskytovanie služby včasnej intervencie na základe odporúčania odborníka – lekára, rodina preto následne kontaktuje spravidla svojho pediatra prípadne iného špecialistu so žiadosťou o odporučenie poskytovania služby včasnej intervencie.

 

 

 

 

Kolko centier je v súčasnosti na SK a kde sa nachádzajú?

         Sieť Centier včasnej intervencie v súčastnosti združuje 6 centier v Bratislave, Žiline, Prešove, Banskej Bystrici, Košiciach a v Trenčíne. Okrem tejto siete centier existuje mnoho organizácii, ktoré sa túto sociálnu službu snažia rôznym spôsobom uchopiť a poskytovať ju rodinám. Považujem za dôležité to aby sa kvalitná služba včasnej interencie stala dostupnou pre každú rodinu, ktorá to potrebuje.

 

Na záver, máte ešte plány, ktorými by ste chceli činnosť centier obohatiť?

          Súčasná potreba rodín detí so zdravontým postihnutím, alebo rizikovým vývinom si vyžaduje okrem poskytovania sociálnej služby včasnej intervencie, intenzívnu podporu v rovine kvalitnej vývinovej diagnostiky a následnej vývinovej stimulácie a terapie. Napriek existencii množstva súkromných aj štátnych centier špeciálno-pedagogického poradenstva, len málo z nich sa cielene venuje deťom vo veku od narodenia do 7 rokov. Našim cieľom je poskytnúť rodine komplexnú vývinovú diagnostiku a terapiu tímom odborníkov so špeciaizáciou na oblasť zrakovej terapie, alternatívnej a augmentatívnej komunikácie, fyzioterapie a vývinovej stimulácie a poradenstva so zameraním na vek od 0 do 7 rokov.

         „Centrá včasnej intervencie vznikli PRE RODINU, aby ju podporili v jej prirodzenom prostredí, preto ich poradcovia pracujú hlavne V RODINE, aby spolu S RODINOU hľadali a objavovali odpovede na otázky neobyčajného rodičovstva, ktoré rodine život prináša.“

Pani PhDr. Erika Tichej, PhD

Ďakujeme za rozhovor

 

 

 

 

 

 
autor: Nataša Cvengrošová

 

Načítavam