Aaron Fotheringham je priekopníkom extrémneho športu na vozíku. So saltom vzad sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov. V skejt parkoch jazdí bez kompromisu a rešpektu. Neustále skúša svoje hranice a hľadá svoje limity.

         Aaron sa narodil s diagnózou spina bifida. Jeho adoptívny rodičia ho v ničom neobmedzovali. Keď sa chcel šmýkať po schodoch, mohol aj s hlavou dopredu. Zo začiatku chodil len pomocou barlí. Neskôr, keď podrástol boli už barle slabá opora. Musel začať používať invalidný vozík. A tým začalo nové dobrodružstvo…

 

  

 

         Aaron často chodieval so svojim starším bratom do skejt parkov, kde trávil voľný čas. Obdivoval všetky kúsky čo kamaráti vystrájali a predvádzali. Skoky, otočky, saltá, zdalo sa, že neexistuje prekážka, ktorú by nezdolali. Keď dovŕšil osem rokov, jeho brat ho spolu s kamarátmi nahovorili, aby sa skúsil spustiť z najmenšej rampy. Nebola strmá, ale aj tak mal Aaron trochu obavy, ale spkúsil to. Spadol. Vzápätí to začal skúšať znova a znova. Tvrdo trénoval, padal ale onedlho sa mu podaril prvý trik. Otočil sa s jedným kolesom vozíka vo vzduch na hrane rampy. Najväčší problém mu spôsoboval vozík. Hneď na začiatku sa mu pri páde poškodil. Poisťovňa mu ho však nechcela vymeniť. Otec mu ho pomohol opraviť, aby sa mohol venovať novej záľube.

 

     

 

         Kamaráti mu pomáhali a povzbudzovali ho. Vedeli, že ak chce skúšať aj ťažšie kúsky, musí mať kvalitnejší a pevnejší vozík. Zohnali financie a  spoločne mu ho kúpili. Bol to špeciálny vozík Colours, dostatočne pevný aby vydržal Aaronove bláznovstvá. Zvládol ďalší trik - otočku o 180°. Jeho brat dostal nápad a poslal video zakladateľovi vozíkov Colours Johnovi Boxovi. Ten bol uchvátený a poslal mu nový celo odpružený vozík. Tým sa začala spolupráca Aarona s firmou Colours. V jeho pätnástich rokoch urobil ako prvý salto vzad na vozíku. Onedlho sa stal svetovo uznávaným športovcom.

 

 

         Aaarorn Fotheringham sa stal inšpiráciou mnohým deťom na vozíku. Zúčastňuje sa rôznych táborov a akcií. Učí deti rôzne kúsky a pomáha im ich zdolať. Nezabudne však pripomenúť, že tak ako on nech nikdy nerobia žiadne triky bez prilby. Nesmú preceňovať svoje sily, ale majú hľadať svoje limity. Nikdy neskúša nové kúsky, kým na ne nie je dokonale pripravený.

 

   

V súčasnosti je členom teamu Nitro Circus, s ktorým sa zúčastňuje na exhibíciách a športových podujatiach.

 

 

Na záver motto Aarona “Wheelz” Fotheringhama: Ak by sa mi niekto povedal, že šibnutím prútika dokáže aby som opäť chodil, tak mu odpoviem otázkou: “Načo by som chodil , keď sa môžem voziť?”

 

 

© 2017, všetky práva vyhradené, tento článok podlieha autorským právam, šírenie je možné len s vedomím autora alebo redakcie infora@infora.sk

 

 

 

 

 

Načítavam