Na počiatku bolo koleso. Vlastne Sumeri. Ale éru inteligentných produktov s označením smart (chytrý, inteligentný) naštartovalo jablko, presnejšie spoločnosť Apple.

        Technológie sa neustále zdokonaľujú a pomáhajú ľuďom s rôznymi znevýhodneniami. Dr. Stephen Hicks z Oxfordskej univerzity sa snaží prinavrátiť zrak nevidiacim. Podľa medzinárodnej zdravotníckej organizácie (WHO) je na svete približne 39 miliónov nevidiacich. Väčšina z nich má určitú svetlocitlivosť. Práve pre týchto ľudí vyvíja Dr. Hicks chytré okuliare. Tie zvyšujú kontrast medzi svetlými a tmavými objektmi. Pomocou špeciálnych okuliarov sa najbližší predmet stáva jasný, kým zvyšný obraz je čierny a kontrast medzi nimi je čo najväčší.

         Pri vývoji pomáha DR. Hicksovi aj technologická spoločnosť Epson, ktorá mu dodáva priehľadné displeje.

 

Štyri verzie toho istého obrázku od farebnej cez čiernobielu a kontúrovanú so zvýraznením kontrastu medzi objektmi v popredí a pozadí ©Stephen Hicks

 

         Okuliare urobia obraz pre nevidiaceho jednoduchší. Zvýraznia svetlo a tieň, čím sa sa stane obraz kontrastnejší a lepšie rozoznateľný. Pri nosení okuliarov ťažších ako 120 g, trpí človek bolesťami hlavy. Tento problém vyriešil Dr. Hicks presunutím batérie a procesora do príručnej krabičky spojenej s okuliarmi tenkými káblami. Finálna verzia okuliarov OxSight sa má čo najviac podobať na tradičné okuliare.

              Ďalším krokom potom bude doplniť sémantický zobrazovací softvér, ktorý automaticky rozozná rôzne typy objektov. Užívateľ by len povedal - “Hľadaj stoličku” a okuliare by identifikovali rôzne predmety podobné stoličke alebo kreslu.

 

 

Čiernobiely obrázok ženy sediacej v popredí za stoom so zvýraznenými kontúrami oproti objektom v pozadí ©Stephen Hicks

 

 

 

zdroj: BBC

 

© 2017, všetky práva vyhradené, tento článok podlieha autorským právam, šírenie je možné len s vedomím autora alebo redakcie infora@infora.sk

 

 

autor: Matej Cvengroš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Načítavam