Mária Andová je mamina, ktorá nás zaujala, nakoľko sa venuje výrobe edukatívnych montessori pomôcok. Tieto sú veľmi dobre využiteľné pri terapii a edukácii detí aj dospelých. My by sme vám v krátkom rozhovore radi priblížili jej tvorbu.

          Mária je mamou 18 mesačného Tomáška, ktorý ako sama hovorí, jej zmenil život od základov. Tomáško má taktiež náročnejšie potreby, kedže sa narodil predčastne a práve preto sa Mária pustila do tvorby edukačných pomôcok.  Dnes ju oslovujú rodiny autistov, detí s mentálnymi retardáciami či poruchami učenia. Pomôcky sú ale skvelo využiteľné aj pri dospelých či senioroch s demenciou.

 

    

 

 

Čo Vás priviedlo k tvorbe edukatívnych  pomôcok?

Náhodne na internete som sa dostala k článku o montessori pedagogike. Vzdelávanie a spôsob výchovy v tomto duchu ma čoraz viac zaujímal  a priam pohlcoval.  Od malička mal synček zdravotné poblémy vedela som, že bude iný, výnimočný. Začala som pátrať po didaktických hračkách a nakoniec to dopadlo tak, že som ich začala vyrábať.

 

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?

Inšpiráciu čerpám z internetu zo zahraničných stránok, prípadne niektoré aktivity som si vymyslela.

 

Pre koho sú pomôcky určené?

Pomôcky sú určené pre všetkých... využívajú ich ročné detičky, školopovinní ale aj dospelí. Sú určené pre zdravé detičky ale aj pre detičky a dospelých inak obdarených.

 

  

   

 

Z akých materiálov tvoríte?

Momentálne tvorím zo zalaminovaného papiera, suchého zipsu rôznych krúžkov a magnetiek.

 

Čím je Vaša tvorba charakteristická?

Pri svojej tvorbe sa snažím všetko robiť s láskou.  Snažím sa vyrobiť pomôcku čo nalepšie podľa požiadaviek rodiča.  Teraz dokonca vyrábam pomôcky podľa osnov do škôlky a školy pre autistov.

 

Aké techniky využívate?

Najviac rozšírené je priraďovanie kartičiek pomocou suchého zipsu, snažím sa využívať dierkovanie, prevliekanie, ale aj zrkadlové fólie...

 

Je to len koníček alebo plánujete sa výrobe venovať aj do budúcna profesionálne?

Výrobe edukačných pomôcok som sa začala venovať len teraz v januári 2017 J takže je čo zdokonaľovať. Momentálne prebieha dokončenie internetovej stránky. Mojim cieľom je výroba pomôcok pre školy centrá kde sa venujú detičkám s autizmom, samozrejme aj pre rodičov.... a vlastne všetkých, ktorí majú zaújem tráviť čas so svojimi deťmi pri takýchto aktivitách. Samozrejme cieľová skupina niesú iba deti. Pokiaľ ma niekto požiada vyrobiť pomôcku pre dospelého nieje žiadny problém.

 

     

 

Viete zhotoviť pomôcku podľa požiadaviek na mieru ?

Samozrejme pomôcku viem zhotoviť podľa požiadaviek konkrétneho klienta a pre jeho potreby. Momentálne vyrábam komunikačné kartičky k súdnemu procesu a k ďalším témam, taktiež som už vyrábala rôzne aktivity na podnet rodičov ako počítacie kartičky, kartičky na označenie oblečenia v skrini, denný plán.

Ako dlho trvá výroba?

Dĺžka výroby je inividuálna, nakoľko pri niektorých pomôckach je potrebné aby som si prešla aj odbornú literatúru. Potom vzniká prvotný návrh, po  niekoľko hodinovom hľadaní vhodných obrázkov. Následne prvé tlačenie, ďalšie úpravy a až po tomto procese vzniká hotový produkt.

 

 

Aké sú odozvy na pomôcky?

Zatiaľ veľmi dobré, čomu sa náramne teším. Najväčšia odmena je, keď mi spokojní rodičia pošlú fotku ako dieťatko využíva pomôcku, alebo napíšu len v krátkosti ich dojmy.

 

Ako Vás môžu záujemci kontaktovať a kde si môžu pozrieť vaše výrobky ?

Momentálne akurát pracujeme na webovej stránke.   Mailom ma môžu záujemci kontaktovať na MonteTomi@centrum.sk

(Webová stránka sa pripravuje a my ju určite doplníme do článku hneď ako bude hotová )

 

     

 

 

 

 

 

 

© 2017, všetky práva vyhradené, tento článok podlieha autorským právam, šírenie je možné len s vedomím autora alebo redakcie infora@infora.sk

Autor: Mgr. Nataša Cvengrošová

 

 

 

 

Načítavam